De Allesdaagse Belevenissen van Bas en de Belhamels van Reichenbach en De Rop

D

De alledaagse belevenissen van Bas en de Belhamels. Het nieuwe thuiswerken wordt Bas Bel bijna onmogelijk gemaakt door zijn twee ondernemende zonen, door de hond, of anders wel door de buren. Hij probeert er het beste van te maken en dat leidt tot vaak heel herkenbare situaties. Een boek met ruim 40 grappen van een pagina, met situaties die uit het leven gegrepen zijn. Voor alle leeftijden, maar ook geschikt voor jonge lezers vanaf ca.7 jaar.

De Mening van Jeroen

Eric De Rop is in het stripwereldje een onbekende bekende. Zijn periode onder vlag van Studio Vandersteen (Suske en Wiske) en Studio Jef Nijs (Jommeke) bracht dan wel eten op de tafel, hij ging nooit met de pluimen lopen. Toch werd zijn tekenstijl grotendeels door deze ervaring beïnvloed. Ook scenarist Reichenbach kan eerder tot het clubje van nobele onbekenden gerekend worden, met uitzondering van een paar echte stripkenners die dan voornamelijk zijn schrijfsels in Ridder Dolf kunnen plaatsen. Het tweetal gaat nu onder uitgeverij Pear Productions de samenwerking aan en brengt ons “de Alledaagse Belevenissen van Bas en de Belhamels”.

Wie deze strip voor het eerst in handen krijgt zal onmiskenbaar de invloeden van een aantal retro-stripfiguren herkennen. De tekenstijl van het boek oogt namelijk relatief klassiek en wie opgegroeid is in de jaren zeventig en tachtig zal ongetwijfeld met weemoed terugdenken aan de tijd dat hij of zij onschuldig op de sofa zijn of haar eerste strip kon bewonderen. 

Ook de personages die de verhalen beleven zijn eerder klassiek van insteek. Naast het hoofdpersonage Bas, krijgen we ook zijn zonen voorgesteld en het blonde en zwartharige buurmeisje. (Jommeke, iemand?) En natuurlijk horen daar ook een (wederom klassieke) hond en kat bij, terwijl de moeder van het gezin slechts heel even op het einde van de strip ten tonele wordt gebracht. De vette knipoog naar Schanulleke is doorheen het verhaal ook nooit ver weg. Alhoewel er relatief weinig details in de illustraties worden voorzien, zorgt de inkleuring ervoor dat de verhaalvakjes niet leeg aanvoelen.

Het boek is opgebouwd uit ongeveer 45 grappen die telkens één pagina in beslag nemen. De Rop houdt hierbij een strakke 5- of 6-vakjesindeling aan per blad, telkens voorzien van een passende titel. Zoals ik al zei zijn zowel de tekenstijl als de grappen uiterst herkenbaar en lijken ze zo uit het leven gegrepen. Dit zorgt voor een eerder realistische belevenis van de leesbeurt. Er is niet echt sprake van een echte doorlopende verhaallijn en de grappen staan dan ook op zich. Het geheel is heel laagdrempelig en de plot blijft erg braaf, waardoor deze strip voor zowat alle leeftijden geschikt is, maar voornamelijk een publiek van pre-tieners zal weten te bekoren. 

De glanzende hardcover ligt lekker in de hand en is zowel voor een zelfstandige leesbeurt als een voorleessessie geschikt. “Bas en de Belhamels” is een onschuldig stukje tijdloos vertier en soms moet dat ook helemaal niet meer zijn dan dat.

Stripgegevens :

  • Titel : De Alledaagse Belevenissen van Bas en de Belhamels
  • Auteur : Paul Reichenbach
  • Illustrator : Eric De Rop
  • Uitgeverij : Pear Productions
  • ISBN : 9789078718413

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories