Mission One van R. Wade

M

Wat zou jij doen als je leven op een dag volledig op zijn kop zou staan? Je niet langer een gewone tiener was, maar de wereld moest redden? Ellen, Sam, Milly, Ricky, Joyce, Steve en Winston overkomt het. Ze worden geheimagenten. Hun opdracht: het opnemen tegen aartsvijand en superbrein Medusa en zijn criminele organisatie. De jonge helden worden geteleporteerd ín het internet, de wereld achter jouw computerscherm. Ze komen er terecht in T-Polis, een onbekende, gevaarlijke stad van bits en bytes, waar hun vriendschappen zwaar op de proef worden gesteld.

De Mening van Jeroen

Terwijl Aron Wade een bekend tv-gezicht is in Vlaanderen, is hij heel wat minder bekend als auteur. In 2017 bracht hij samen met Ria Maes (het tweede gezicht achter Wade en Maes) een eerste thriller op de markt onder de naam “Pan” die toch een bescheiden succesje mag genoemd worden. Ondertussen is de reeks rond wetsdokter Beckx al drie telgen rijk. Onder de naam R. Wade willen ze dit keer de jeugdboekenmarkt veroveren met het eerste deel in hun nieuwe serie “Team Internet”.

“Mission One” wordt onder de vleugels van uitgeverij Hamley Books naar het grote publiek gebracht en brengt jeugdige lezers een actieverhaal, overgoten met een hele dikke laag sciencefiction. En dat is meteen zowel het sterke, als het zwakke punt van het hele boek. De actie en scifi voeren zo hard de boventoon, dat er nauwelijks ruimte is voor meer diepgang of een echt onderliggend verhaal. Dat betekent dan ook dat dit plot er vooral eentje is voor een no-brainer-leesbeurt waarbij je je gewoon overlevert aan het verhaal en je de gebeurtenissen over je heen laat komen. 

Je kan in ieder geval niet beweren dat het auteursduo niet weet hoe ze hun doelpubliek moeten bekoren. De schrijfstijl en de opzet zijn perfect afgesteld op de modale lezer tussen 9 en 14 jaar, uiteraard afhankelijk van hun leesniveau. Het hypermoderne verhaal is er eentje dat ook de occasionele lezer zal aanspreken en ongetwijfeld zelfs de typische jonge gamer, die normaal een boek aan de kant laat liggen kan overtuigen om eens een boek ter hand te nemen. Heel wat sterke elementen dus. 

Is het boek ontspannend? Absoluut! Spannend? Da’s zeker? Maar je mag als lezer vooral niet te kritisch zijn wanneer je het verhaal gaat doornemen. 

Het boek wordt ingeleid (en afgesloten) door een vooruitblik naar het tweede deel in de reeks en gebracht als een soort dagboek-uitreksel van één van de zeven hoofdpersonages (Babe), terwijl het eigenlijke verhaal vanuit een all-seeing vertelstandpunt wordt gebracht maar met een lichte focus op een ander personage (Runner), terwijl de voorgenoemde ‘Babe’ een eerder ondergeschikte rol vertolkt. Een beetje een vreemde keuze dus. 

Het scifi-genre staat nu niet meteen bekend om hun realistische opzetten, maar een dergelijke opzet vereist wel enige verhaal-eigen logica en moet bovenal geloofwaardig gebracht worden. (Zeker wanneer bestaande virtuele elementen als ‘het internet’ een fysiek jasje krijgen aangemeten)  En daar wringt hierbij het schoentje. Het hele plot is net wat te eenvoudig en wat te rechtlijnig om van een echte topper te kunnen spreken.

“Mission One” heeft heel wat sterke punten en zal zeker een enthousiast publiek van jonge lezers kunnen bekoren. Verwacht echter niet dat je op een diepgaand verhaal met sterk uitgebouwde personages zal worden getrakteerd. “Team Internet 1” is voornamelijk leesvermaak zonder meer en soms mag dat ook wel eens.

Boekgegevens :

  • Titel : Mission One
  • Reeks : Team Internet
  • Auteur : R. Wade
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967709

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories