Puur Wit van Patty van Delft

P

Elk verhaal heeft twee kanten…

Sinds de Laatste Oorlog regeert het Regime over het welvarende Hoogland van Terras Altas. Een goede taakverdeling zorgt er voor vrede. Wetsovertreders worden zwaar gestraft en de grootste misdadigers wacht verbanning naar het woeste Laagland. De Hooglandse Lily bezit de vaardigheid om energie te manipuleren. Met haar rang van edele gaat zij een rooskleurige toekomst tegemoet. Vol verwachting kijkt ze uit naar de dag dat ze met Espen, erfgenaam van het machtigste Huis onder het Regime, zal trouwen.

Tijdens haar reis over het Laagland, op weg naar haar verloofde, stort haar luchtschip neer. Lily belandt op een plek waar nachtmerries haar ook overdag teisteren. Een groep Laaglanders onder leiding van River, een sinistere jongen met een vreemde kracht, neemt haar gevangen en wil haar als ruilmiddel gebruiken.

Zal het Regime aan hun eisen tegemoetkomen om Lily haar vrijheid terug te geven? En is ze tot die tijd in staat te overleven tussen haar ontvoerders?

Terras Altas – Puur Wit is een fantasyverhaal over geheimen, onderdrukking, tweestrijd en een gevecht om vrijheid, waarin niets zo eenvoudig is als het lijkt…

De Mening van Jeroen

In 2018 had ik voor het eerst het genoegen om kennis te maken met de schrijfsels van Patty van Delft. “Zij die hoort” wist me te overtuigen van haar kunnen en liet me smullen van een wondermooie fantasywereld. Terwijl haar reeks rond Drägan Duma oorspronkelijk voor de modale Young Adult fantasy-liefhebber was bedoeld, kon het een veel breder doelpubliek bekoren en werd haar naam meteen sterk op de kaart gezet. Dit keer is ze terug met een nieuwe fantasyreeks voor een volwassen publiek, en wat voor één…

Terwijl haar vorige reeks de focus vooral legde op een high-fantasy verhaal waarin draken de hoofdrol konden wegkapen, koos ze er dit keer voor om een plot op te voeren waarin magie het hoge woord voor zich neemt, overgoten met een tongstrelend sausje steampunk. Ze verweeft daarmee twee van mijn favoriete verhaal-elementen tot een wondermooi geheel en verwent haar lezers met een (bijna) ongezien subgenre binnen de fantasy-familie. 

In het 380 pagina’s tellende boek neemt de schrijfster ten volle haar tijd om ons in te wijden in een wereld die voldoende diepgang kent om wel tien boeken over te schrijven. Zonder dat ze het verhalende aspect uit het oog verliest, leren we tussen de gebeurtenissen door, de maatschappelijke setting en de relaties tussen diverse karakters en groepen kennen, en laat ze ook een veelheid aan verschillende personages de revue passeren. 

Niet tegenstaande de plot een enorm aantal personages kent die een rol van betekenis spelen in de verhaallijn, heb je nergens het gevoel dat het teveel wordt of dat je personages door elkaar gaat halen. En ook dat is een verdienste van het sterke schrijfwerk van van Delft. Maar weinig auteurs slagen erin om meer dan een handvol karakters in een plot boeiend te houden en tegelijkertijd voldoende beschrijvend neer te zetten zodat ze enigszins op de sympathie van de lezer kunnen rekenen.

Deze uitgave mag dan wel bedoeld zijn voor een volwassen fantasy-publiek, het geheel blijft absoluut toegankelijk voor de liefhebber van young adult-schrijfsels en zal ook een instapper in het genre ongetwijfeld weten te overtuigen. De fantasy-elementen zijn voorzichtig gedoseerd en vervullen ten allen tijde een eerder functionele rol. Patty van Delft vermijdt ook heel handig de valkuil van een oppervlakkige zwart-wit-verhouding in de verhaallijn, door bij beide kampen van haar fictieve samenleving zowel de minpunten als de positieve kanten voldoende in de verf te zetten. Dit werkt het inlevingsvermogen van de lezer in het hoofdpersonage in de hand en dat kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen.

“Puur Wit” voelt alvast een stuk volwassener aan dan haar voorgaande boeken. Niet alleen in schrijfstijl of doelpubliek, maar evenzeer in maturiteit van de schrijfster zelf. En daarmee wil ik geeneens opperen dat de schrijfster nog enigszins een evolutie moest doormaken. Haar “Drägan Duma”-reeks was al een voltreffer, in combinatie met de groei die van Delft als auteur ondertussen heeft doorgemaakt, kan ik niet anders dan stellen dat deze uitgave quasi onnavolgbaar is en ook internationaal ijzersterke ambities mag koesteren.

Dit eerste deel uit de “Terras Altas”-serie voelt tegelijkertijd aan als een intro op de belevenissen van het hoofdpersonage in een toekomstige vertelling en als een op zich staand verhaal. Er valt meer dan voldoende te beleven, terwijl geen letter als overbodig mag beschouwd worden en het levert alvast meer dan voldoende insteken op om nog minstens enkele delen te rechtvaardigen. Dit is een boek dat elke zichzelf respecterende fantasyfan in de boekenkast moet staan hebben (en lezen natuurlijk), niet in het minst omwille van de schitterende vormgeving van de hardcover.

Boekgegevens :

  • Titel : Puur Wit
  • Reeks : Terras Altas
  • Auteur : Patty van Delft
  • Uitgeverij : Celtica-Publishing
  • ISBN : 9789493158238

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories