Het Paulus Labyrint van Jeroen Windmeijer

H

Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al drie meter de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed. Als kort daarop universitair docente Judith Cherec en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

De Mening van Sven

Jeroen Windmeijer, geboren te Delft, opgroeiende te Pijnacker verbleef voor zijn afstudeerproject zes maanden in een dorpje aan de oevers van het Titecacameer. Later werd hij zelfs reisleider voor een Leidse reisonderneming.

Ik kreeg de kans om Het Paulus labyrint te lezen dat werd uitgebracht in 2017. Ik stond wat afkerig over een verhaal met Bijbelse invloeden maar op de een of andere manier sprak de inhoud me toch genoeg aan om de sprong te wagen. Ik werd aangenaam verrast.

Het boek zou ik nu niet echt enorm spannend noemen. Het is meer een mysterieus verhaal. Maar Windmeijer zijn manier van omschrijven zorgt ervoor dat je meegesleurd wordt in het verhaal. Het zit hem echt wel in de details die hij in zijn verhaal stopt.

De Bijbelteksten die gebruikt werden zorgden ervoor dat ik toch elke keer een link probeerde te leggen met reeds gepasseerde passages alsook met gebeurtenissen die ik erna las. Hoewel mijn eerste angst was dit ik deze als overbodig ging aanvoelen. Maar niets is minder waar.

Ik denk dat ik na het lezen van dit verhaal zonder ooit in Leiden geweest te zijn, er perfect mijn weg zou terug vinden. De genomen route van het hoofdpersonage wordt zeer goed beschreven.

Er passeren redelijk wat personages waardoor ik er wel mijn aandacht moest bijhouden wie nu wie was. Met bepaalde personen was het niet zo moeilijk om een band te hebben. Het uitwerken van karakters kon misschien nog dieper maar ik denk niet dat dit veel ging uitmaken voor het verhaal.

Het einde van het verhaal lost alle vragen op. Alle lijntjes worden afgebonden en alles krijgt zijn juiste plaats in het verhaal. Het mysterie wordt ontrafeld. Het slot bevat wel een verrassend elementje dat duidelijk maakt dat het verhaal misschien niet helemaal afgesloten wordt.

Conclusie

Een boeiend verhaal met Bijbelse invloeden. Personages waar je een band mee krijgt en waarmee je samen het mysterie wil oplossen. Een zeer vlotte schrijfstijl met oog voor details die het verhaal echt helpen maken.

Boekgegevens :

  • Titel : Het Paulus Labyrint
  • Auteur : Jeroen Windmeijer
  • Uitgeverij : Harper Collins
  • ISBN : 9789402706932

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories