De Braniebende van Tom Fletcher

door Jeroen Dejaegere

Frenkie ziet enorm op tegen de verhuizing naar zijn nieuwe huis in een suf, slaperig plaatsje, ver weg van zijn beste vriendin. Op een avond barst er een GROTE STORM los boven de stad, met donderend onweer en vreemde groene BLIKSEMSCHICHTEN. Vanaf dat moment beginnen de kinderen in Frenkies straat zich één voor één vreemd te gedragen. Een beetje ongewoon. Een beetje… MAGISCH. Al snel realiseert Frenkie zich dat er gevaar op de loer ligt voor hem en zijn nieuwe vrienden. Zo ontstaat de BRANIEBENDE…

De Mening van Jeroen

Toen Tom Fletcher onder de vleugels van Billy Bones werd genomen met zijn Nederlandstalige debuut “De Kerstmisaurus” was meteen duidelijk dat we met een echte klepper in het jeugdboekenaanbod te maken hadden. Zijn vervolgboek scoorde evenzeer en met “de Knerpers” bevestigde hij nog maar eens zijn kunnen. Dit keer mocht ik opnieuw een avontuur van zijn hand doornemen dat luistert naar de naam “De Braniebende”.

Wie een boek van Fletcher in handen krijgt, weet dat het niet van de dunste exemplaren zijn. Ook dit keer klopt hij zijn verhaal net onder de 450 pagina’s af. Het grote lettertype, de creatieve bladspiegel en de regelmatige onderbreking van de tekst door de wondermooie zwart-wit illustraties, zorgen er echter voor dat je als lezer in geen tijd het boek hebt uitgelezen. Het taalgebruik is heel laagdrempelig en zal voor de gemiddelde lezer vanaf zo’n acht jaar perfect verteerbaar zijn. Het sterke aan Fletchers schrijfsels is echter dat de bovenleeftijd heel wat verder reikt dan het doorsnee jeugdboek. Zelfs een wat ouder publiek van bijna twintigers en ver daarboven zullen ongetwijfeld smullen van wat hij te vertellen heeft. 

“De Braniebende” is opgebouwd als een soort dagboek, we krijgen maand per maand de briefwisseling tussen het net verhuisde hoofdpersonage Frenkie en zijn achtergebleven beste vriendin Danika voorgeschoteld. Daarin vertelt hij uitgebreid en met jeugdig enthousiasme welke bizarre avonturen (pun intended) die maand heeft beleefd. Het charmante aan de vertelstijl is dat Fletcher erin slaagt om de jeugdige naïviteit en de ongebreidelde fantasie perfect in de verhaallijn te vatten. Het voelt alsof je als lezer in het geheim mag meelezen met de brieven tussen de twee vrienden. 

De auteur brengt het soort avontuur dat elke jeugdige tiener wel zou willen beleven en schetst een vriendengroep waar zowat iedere lezer zich in kan herkennen. De pester, de streber, de lieverd of de durfal, allemaal zijn ze vertegenwoordigd in dit verhaal. En wat meer is, elk heeft zo zijn of haar gebreken, die, éénmaal uitvergroot instaan voor het avontuurlijke fantasie-aspect van het geheel. De speelse manier waarop thema’s als vriendschap, angsten en samenhorigheid in het geheel worden verwerkt maken het plaatje af.

Dat Tom Fletcher kan schrijven mag ondertussen duidelijk zijn, maar het moet gezegd dat zijn boeken geenszins dezelfde impact en het zelfde succes zouden kennen zonder de samenwerking met illustrator Shane Devries. Zijn tekeningen zorgen ervoor het boek ongekende hoogtes bereikt. Van een simpele pentekening tot ware pareltjes van illustraties die zo uit een stripboek zijn weggehaald, zowat alles passeert de revue. Om dan nog maar te zwijgen over het schitterende coverontwerp dat niemand onberoerd zal laten.

Het lijkt erop dat alles wat uit de pen van Tom Fletcher vloeite meteen in goud verandert. Na “De Kerstmisaurus” waren de verwachtingen hoog gespannen, maar hij lost ze telkens weer moeiteloos in. Dit boek zal in elke boekenwinkel of bib nooit lang op de planken blijven staan, en terecht.

Boekgegevens :

  • Titel : De Braniebende
  • Auteur : Tom Fletcher
  • Illustraties : Shane Devries
  • Uitgeverij : Billy Bones
  • ISBN : 9789463850438

Bekijk ook deze artikels

Laat een Opmerking na