Stinkhond is Verliefd van Colas Gutman

S

Dit is Stinkhond.
Hij ruikt naar sardientjes en ziet eruit als een gerafeld tapijt.
Stinkhond is niet alleen lelijk en dom, maar hij heeft ook een hart van goud.

Stinkhond droomt van de liefde.
Maar wie valt er nu voor een dweil?
Met de Gids voor verleiders gaat Stinkhond op liefdespad.
Hij valt als een blok voor Zonderpoeha.
Maar zij houdt alleen van poedels.
Kan hij met de hulp van het boek toch haar hart stelen?

De Mening van Jeroen

Het hoeven niet altijd de meest heldhaftige of knuffelbare wezentjes te zijn die ons hart weten te veroveren in boekenland. Soms is een vies beest ook best wel cool en leuk. Stinkhond is er zo eentje en het is een fenomeen. Het hersenspinsel van Colas Gutman zag in ons taalgebied begin 2020 het levenslicht en is ondertussen aan zijn vijfde aflevering toe met “Stinkhond is verliefd”. En geloof het of niet, dat beest is enorm populair bij de jonge lezertjes.

Auteur Gutman en illustrator Boutavant waren in onze contreien voorafgaand aan de Stinkhond-reeks, twee nobele onbekenden. Beiden hadden wel al wat werken op hun conto staan, maar geen daarvan raakte ooit tot bij ons of kende een overweldigend succes. Dat was tot het publiek verliefd werd op de vieze en eigenlijk best wel domme vierpoter Stinkhond en zijn sidekick Plattekat.

In een lekker in de hand liggende hardcover-uitvoering van net iets meer dan 80 pagina’s, brengt “Stinkhond is verliefd” een laagdrempelig kinderverhaal. Thema’s als vriendschap, gevoelens (zoals verliefd zijn), pesten of trouw en geloven in jezelf zijn vaste kost voor deze reeks en komen ook in dit deel aardig aan bod. Het hoofdpersonage wordt niet zomaar als doorsnee viervoeter neergepend, Stinkhond is bovenal een verpersoonlijking van de uiterst herkenbare leefwereld waarin het jonge lezerspubliek zich bevindt. Een beetje jeugdig naïef en onschuldig, soms wat onervaren met aspecten die voor oudere kinderen of volwassenen vanzelfsprekend lijken, de belevenissen van “Stinkhond is verliefd” lijken met enige fantasie zo weggelopen uit het leven van een pre-tiener. En net dat is één van de grootste sterktes van deze boekenreeks.

De Stinkhond-boeken lenen zich niet alleen uitstekend tot een zelfstandige leesbeurt voor beginnende lezertjes, maar is ook perfect geschikt voor een voorleesbeurt. Ondersteund door de afwisselend paginagrote, dan weer wat kleinere illustraties, is het boek heel erg toegankelijk en speelt het uitstekend in op de taalvaardigheid van kinderen vanaf zo’n 7 jaar. 

“Stinkhond is verliefd” is net als zijn hoofdpersonage uiterst charmant en zal niet alleen de fans van de reeks weten te bekoren. Net als de overige delen uit de serie, kan ook dit vijfde deel perfect gelezen worden zonder kennis van de vorige titels. Eens je Stinkhond leert kennen wordt jij ongetwijfeld “verliefd” op die luizenbol.

Boekgegevens :

  • Titel : Stinkhond is Verliefd
  • Reeks : Stinkhond
  • Auteur : Colas Gutman
  • Illustrator : Marc Boutavant
  • Uitgeverij : Lannoo
  • ISBN : 9789401468152

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories