Overstekers 1 / Een Kracht Ontwaakt van Petra Doom

O

Vijf jaar geleden kwam Mirabel van de magische wereld Aeterna naar de aarde om er een nieuw leven te beginnen, een stap die vele zogenaamde ‘Overstekers’ wagen. Samen met haar huisgenoot – vormveranderaar Terya – runt ze een biologisch fruitbedrijfje. Maar officieus heeft ze een tweede baan: met haar bemiddelingstalent blust ze brandjes wanneer Overstekers in conflict raken met elkaar of, vervelender, met mensen.Maar dan wordt Mirabels leven in de war geschopt. Ze krijgt onverwacht bezoek uit Aeterna en moet bemiddelen in een zeer ingrijpende zaak. Er is namelijk een moord gepleegd…

De Mening van Jeroen

Wanneer een blurb de vermelding maakt dat een boek passend is voor liefhebbers van Rowling, Tolkien en Brooks, dan heb je alvast mijn aandacht. Bijkomend zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen, want om zich te meten met de voorgenoemde grootmeesters van het fantasygenre is heel wat nodig. Petra Doom ging met haar eerste deel in de Overstekers alvast de strijd aan en kwam er wonderwel ongehavend terug uit.

Doom brengt met “Een kracht ontwaakt” een sterk staaltje hedendaagse Urban Fantasy. Alhoewel de vergelijking met een Rowling of Tolkien dan wel in mijn ogen niet opgaat, daar het een ander subgenre van fantasy betreft, valt het verhaal toch in dezelfde grootte-orde. Beter zou het zijn om te vergelijken met Bishop, Gaiman of Briggs. En ja het mag gezegd, zelfs op het internationaal toneel zou dit boek perfect zijn/haar mannetje staan.

Voor een volwassen fantasyboek is “Overstekers 1” erg toegankelijk en garandeert het geheel een uiterst vlotte leesbeurt. De net geen 400 pagina’s tellende bundel heeft een aardig verhaaltempo en vervalt op geen enkel moment in een dipje. De spanningsboog kent een klassieke en eerder rechtlijnige opbouw met een occasionele tussentijdse mini-climax. Doom koos er overigens voor om het thema ‘goed tegen kwaad’ aardig wat op te rekken, waardoor personages en gebeurtenissen niet altijd even makkelijk in één van de twee kampen vallen in te delen. 

De verhaallijn kan overigens in twee grote stukken worden opgedeeld, enerzijds heb je het eerder als thriller aanvoelend aspect, en anderzijds heb je de gebeurtenissen die het hoofdpersonage persoonlijk aanbelangen. Een opzet die ervoor zorgt dat het eerste deel dan wel een bevredigende afsluit kent, maar tevens een overvloed aan losse verhaaleindjes overlaat om een vervolgdeel te rechtvaardigen.

De auteur vertelt het plot vanuit het standpunt van het hoofdpersonage Mirabel waardoor je als lezer steeds de gebeurtenissen uit de eerste hand verneemt. Bij momenten worden daardoor achtergrondgegevens aangeraakt die voor het leespubliek nog niet meteen een verklaring of uitleg kenden. Uiteraard loopt Doom hierbij het risico dat de leesbeurt verstoord wordt, maar de manier waarop ze dit keer op keer weet uit te spelen, werkt uitnodigend en wakkert de nieuwsgierigheid aan, zodat je met nog meer enthousiasme de leesbeurt verder zet.

Niettegenstaande het leeuwendeel van de personages een fantasy-achtergrond kent, kunnen ze allen min of meer herleid worden tot hun stereotypische menselijke trekjes. Dit helpt de herkenbaarheid voor de lezer uiteraard aardig wat. Ze worden met voldoende diepgang ten tonele gebracht en lijken zo uit het leven gegrepen (zonder hun magische kunsten natuurlijk). 

“Een kracht ontwaakt” is een treffend begin van een veelbelovende Urban Fantasy reeks. Doom vinkt netjes alle vereisten van een dergelijk genre-boek aan en zal ongetwijfeld een naam zijn om ook in de toekomst rekening mee te houden. Ook het internationale strijdtoneel ligt voor het grijpen.

Boekgegevens :

  • Titel : Een Kracht Ontwaakt
  • Reeks : Overstekers
  • Auteur : Petra Doom
  • Uitgeverij : Lannoo
  • ISBN : 9789401446624

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories