Het licht van Lorelei van Jen Minkman

H

Enna wil meer dan een leven als arm vissersmeisje. Aska wil weg uit het klooster waar ze haar hele leven moet dienen. Melinda gelooft niet meer in de regels van haar volk. Al bijna driehonderd jaar wonen de Angelen en Skylgers samen op Terschelling. De Skylgers zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar De Angelen maken de dienst uit en alleen zij mogen gebruik maken van elektriciteit. Hun heilige Vuur van Brandarius, dat brandt in de vuurtoren in de hoofdstad, houdt de gevaarlijke Sirenes ver weg van het eiland. Zo krijgen de zeemeerminnen geen kans de arme Skylgers en rijke Angelen de zee in te lokken met hun gezang. Maar zijn de Sirenes de Skylgers wel zo vijandig gezind? Kunnen alleen de Angelen elektriciteit opwekken? En wat gebeurt er als het Vuur van Brandarius dooft? Enna, Aska en Melinda zoeken ieder op hun eigen wijze een manier om zich te ontworstelen aan de ijzeren greep van burgemeester Alva en de hooggeplaatste Angelen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot…

De Mening van Veronique

Ik ben opgegroeid met “ De man van Atlantis”. Mijn kinderen waren dan weer in de ban van Ariël. Zowel kinderen als volwassen dromen er van om net zoals vissen onder water te kunnen ademen en leven. Die vrijheid fascineert velen onder ons. Er zijn dan ook al heel wat boeken en sprookjes over geschreven. Dus was ik wel heel nieuwsgierig naar het verhaal achter “het licht van de Lorelei” van Jen Minkman.

Deze 462 bladzijden vullende paperback heeft een prachtige blauwe cover met in reliëf golven gedrukt, wat een magisch onderwater gevoel weergeeft. Op de boekomslag staat ook een afbeelding van een meisje met een wit kleed aan. Geen vinnen, geen staart, maar met gewoon twee benen. Een gemis? Niet als je de eerste  bladzijden omdraait en terugkeert in de tijd.

Het verhaal wordt verteld vanuit 3 verschillende invalshoeken. Drie unieke verhalen van 3 volledig verschillende tieners, elk met hun eigen achtergrond, hun verschillende opgroei  en hun bijzondere kijk op het leven. Alle drie meiden met een sterk karakter bij wie hun levenslijnen uiteindelijk verweven worden met elkaar. De  schrijfster heeft die personages goed uitgediept en prachtig weergegeven op papier. Geen enkele van de drie kan overleven onder water, maar ze zijn allen wel verbonden door mythes en vriendschappen en geheimen met de kracht van het licht van Lorelei.

De verwerking van de weinige Friese woorden in het verhaal is niet evident om te lezen als Belg. Mocht ik onlangs het woord “heit” ( papa)  nog niet vertaald gekregen hebben van een Friese boekenvriendin, ik zou gedacht hebben dat dit een taal was die vroeger gebruikt werd. Door de context goed te lezen, krijg je wel automatisch een verklaring voor die woorden. Voor mij was dit geen storende factor.

Dit was mijn eerste boek van Jen Minkman. Haar schrijfstijl bevalt met wel en ik heb enkele van haar boeken reeds op mijn TBR lijstje geplaatst. Het blijft voor mij zeker niet bij dit ene verhaal van haar .

Boekgegevens :

  • Titel : Het licht van Lorelei
  • Auteur : Jen Minkman
  • Uitgeverij : Imagine
  • ISBN : 9789463334679 

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories