Schaduwen over Razmir van Maite Donker

S

1 op 20. Dat is de kans dat een kind in Razmir magie heeft. Na hun geboorte worden alle kinderen uit de stad getest en als zij magie blijken te hebben, worden ze opgenomen in het Bastion om getraind te worden tot Gezegenden. Alleen zij begeven zich buiten de muren van de stad, waar ze met man en macht monsters bestrijden. Maar ook binnen de stad zijn er mensen met magie: kinderen bij wie de gave nog niet zichtbaar was bij de geboorte. De Raad van Razmir doet er alles aan om hen bij de burgers weg te houden. Zij worden de Vergetenen genoemd: verstoten en verloochend. Hoewel Maika een heel gewoon leven leidt, is ze niet gewoon. Ze heeft een geheim dat ze ten koste van alles wil bewaren. Op een dag wordt ze in de stad aangevallen en twee Vergetenen schieten haar te hulp. Haar nieuwsgierigheid brengt haar dichter bij de geheime Schaduwwereld, waar de Vergetenen wonen, en zo komt zij ook dichter bij de waarheid en haar eigen lot… Schaduwen over Razmir van Maite Donker is een spannend verhaal over magische gaven en onverwachte vriendschappen, dat de lezer ongetwijfeld zal verrassen.

De Mening van Jeroen

Celtica Publishing is als leverancier van originele nederlandstalige fantasy en fictie geen onbekende bij echte boekenfans. Ook al zal je niet vaak een uitgebreide collectie van hun boeken in de doorsnee boekhandel terugvinden, ze hebben al een mooie catalogus aan sterke titels voortgebracht, maar blijven vaak onterecht wat onder de radar van de modale lezer. Maite Donker kon er in 2016 al even wat bekendheid genieten met haar YA-debuut Xuno dat in de wedstrijd ‘Dromen en Demonen” een mooie top 5 wist te bereiken, maar daarna bleef het enkele jaren stil. Tot nu…

Met haar tweede boek “Schaduwen over Razmir” blijft Donker in de leeswereld van Young Adults en verweeft ze een magisch realistische setting met een science-fiction inslag. Als een volleerd succesauteur slaagt ze erin om een wereld te scheppen die, inclusief geheel eigen interne logica, het beste van high fantasy in een modern jasje past. Alle puzzelstukjes van de worldbuilding schuiven naadloos in elkaar en de structurele opbouw valt op geen foutje te betrappen. Zelfs wanneer verrassend het scifi-element in de verhaallijn wordt geschoven blijft het vlotte verloop gegarandeerd.

De auteur brengt met het verhaal van Razmir een boek waarin aanvankelijk vanuit drie uiteenlopende perspectieven de belevenissen binnen deze fantasiewereld worden geschetst. Enerzijds volgen we voornamelijk de gebeurtenissen rond het hoofdpersonage Maika, die al snel in de eerste hoofdstukken als Vergetene wordt neergezet. Anderzijds krijgen we sporadisch de ervaringen van een groepje gezegenden en een aanvankelijk niet nader te bepalen derde partij. (Al zal de aandachtige lezer al snel vermoedens koesteren omtrent de ware identiteit van deze laatstgenoemde). De personages worden volgens hun belang voor het verhaalverloop met wisselende diepgang uitgebouwd, maar blijven steeds herkenbaar voor de lezers. 

De plot wordt door de gebeurtenissen voortgedreven en kent een klassieke rechtlijnige spanningsboog naar een verrassende twist. Echte diepgaande thema-uitbouw hoef je in “Schaduwen over Razmir” niet te zoeken, zelfs al wordt met mondjesmaat een gegeven als “vriendschap, trouw, familie of respect” aangeraakt. Maar dit is bij een fantasy pur sang dan ook helemaal geen noodzaak. 

Maite Donker schreef met “Schaduwen over Razmir” een originele en vooral verrassend sterke Young Adult Fantasy die zelfs voldoende toegankelijk is voor een publiek vanaf 12 jaar. Na oa. Debris of van Delft, ,heeft Celtica nog maar eens een topper in hun rangen. Benieuwd wat de toekomst ons nog meer van deze schrijfster zal brengen.

Boekgegevens :

  • Titel : Schaduwen over Razmir
  • Auteur : Maite Donker
  • Uitgeverij : Celtica Publishing
  • ISBN : 9789493158252

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories