De Neehoorn van Marc-Uwe Kling

door Jeroen Dejaegere

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.

Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker! Vertaald door Jaap Robben

De Mening van Jeroen

Marc-Uwe Kling is in zijn moedertaal (Duits) al geruime tijd niet meer aan zijn proefstuk toe. Hij leverde al heel wat diverse schrijfsels af, maar zette pas in 2020 echt voet aan land in het nederlandstalige kinderboekenaanbod met het superleuke “De dag dat oma het internet kapotmaakte”, een samenwerking van zijn vaste illustratie-sidekick Astrid Henn. Dit keer is hij terug met een hilarisch prentenboek/sprookje “De Nee-hoorn”

Met de Nee-hoorn brengt Kling een parodie op de wondere sprookjeswereld, maar dan helemaal op kindermaat. Terwijl de lieve en o zo voorbeeldige eenhoorns in rijmvorm hun verhaal vertellen, wordt een soortgenoot geboren die gewoon lekker chagrijnig is en zich helemaal niet zo eenhoornachtig wil gedragen. Een echte uitzondering op de gouden regel van de sprookjeswezens. Net dat gegeven maakt het geheel origineel en boordevol humor. En alsof dat allemaal niet genoeg is, ontmoet de Nee-hoorn op zijn pad heel wat andere sprookjesfiguren die net als hijzelf niet echt zo passen in het doorsneesprookje.

Het verhaal is rijkelijk geïllustreerd door Astrid Henn in zachte pasteltinten. De tekeningen worden over de volledige bladspiegel verdeeld en overstemmen licht de tekst. Dit is echter geen negatief gegeven omdat de illustraties niet alleen wondermooi zijn, maar ook de gebeurtenissen als een pseudo-stripverhaal ondersteunen. Het boek leent zich dan ook uitstekend om te hanteren bij een voorleesbeurt van 3 tot 7 jaar of zelfs een zelfstandige leesbeurt voor beginnende lezertjes. 

Onder de grappige verhaallijn schuilen enkele thema’s als “jezelf zijn, vriendschap of je eigen weg zoeken”, maar die worden slechts heel voorzichtig aangeraakt. 

Het verhaal op zich is al een leuk gegeven om in de klas voor te lezen of mee aan de slag te gaan, maar de auteur gaat net dat stapje verder. Op de laatste pagina’s worden een hele resem sprookjesachtige parodiefiguren aangevoerd waarmee de jongere lezer zelf aan de slag kan gaan. Een leuk extraatje.

Marc-Uwe Kling heeft met de Nee-hoorn een echte topper te pakken. Hilarisch, origineel en perfect op kindermaat. Een must-have voor elke kinderbibliotheek en gegarandeerd uren gespreksstof en fantasieplezier.

Boekgegevens :

  • Titel : De Neehoorn
  • Auteur : Marc-Uwe Kling
  • Illustraties : Astrid Henn
  • Vertaling : Jaap Robben
  • Uitgeverij : Volt
  • ISBN : 9789021422954

You may also like

2 commentaren

Cecilia Gisolf februari 17, 2021 - 9:14 pm

Bij mijn zevenjarige resulteerde de laatste pagina in het verzinnen van ‘ de schuine beer’ ( de bruine beer) én ‘ de woningdas’ ( de honingdas, deze kent hij omdat hij nu met een werkstuk over de honingdas bezig is) Het boek valt hier in uitstekende aarde, ook bij mijn man (40).

Reply
Jeroen Dejaegere februari 19, 2021 - 9:15 pm

Altijd leuk zo’n beetje licht ondeugende boeken 🙂 misschien een topic voor een komende blogpost.

Reply

Plaats een bericht