De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes

D

‘Dit moet een vergissing zijn. Een man die ik nog nooit heb ontmoet, heeft me zojuist miljarden nagelaten. Zulke dingen gebeuren gewoon niet, punt.’

De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen kunnen ze maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft… en niemand weet waarom.

Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. Er is een vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?

De Mening van Jeroen

Iedere boekenfan zal een andere reden aanhalen, waarom hij of zij een bepaalde titel heeft uitgekozen voor een uiteindelijke leesbeurt. Het kan een aanrader van vrienden of familie zijn, het kan een boek zijn dat veelvuldig in reclame of sociale media voorkwam, een veelgeprezen titel op boekengroepen of gewoon zo een uitgave die direct in het oog springt wanneer je die in de etalage ziet staan. Voor mij is “De Erfenis” eentje die perfect in deze laatste categorie past. De cover in de etalage van de lokale boekhandel had me overtuigd om even de blurb door te nemen en de twee samen hebben me uiteindelijk verleid tot een kritische leesbeurt.

Het is voor het nederlandstalig leespubliek alweer enkele jaren geleden dat we “De Fixer” en “Hoogverraad” mochten ontdekken van Barnes. Twee titels die toch een bescheiden succesje mochten genoemd worden. In “De Erfenis”, kunnen de fans van de auteur ook wederom haar liefde voor ingewikkelde of ietwat vervreemde relaties tussen de diverse personages ontdekken. De schrijfster maakt er haast een sport van om in al haar verhalen breed uiteenlopende karakters en belangen met elkaar te verweven. 

In dit eerste deel van wat uiteindelijk een tweeluik moet worden, wordt het hoofdpersonage Avery ondergedompeld in de wereld van de stinkend rijke elite, en dat terwijl zij altijd maar heel nipt de eindjes aan elkaar kon knopen. De contrasten tussen de problematieken zoals het hoofdpersonage die beleeft en de zorgen en bekommernissen van de rijke tegenspelers konden niet groter zijn. En net in die extremen weet Barnes toch telkens weer gemeenschappelijke thematieken naar voor te schuiven. Waar de personages tot het uiterste verschillen in hun afkomst, streven ze gezamenlijk naar een antwoord op hun vele vragen. Ook de rijkste klasse is namelijk niet vrij van zonden of hun verdoken gebreken.

Het verhaal dat wat aanvoelt als een mysterie met thriller-allures, moet het voornamelijk hebben van het sterke hoofdpersonage. Avery wordt op een overtuigende en realistische manier als sterke jonge vrouw neergepend, waarin zowat elke young adult lezer zichzelf kan herkennen. Klein minpuntje is hierbij wel, dat haar beperkte maar toch aanwezige liefdesperikelen net iets te voor de hand liggend werden naar voor geschoven en niet helemaal te rijmen vallen met het anderzijds toch wel sterke karakter. 

Wanneer ik je vertel dat het net geen 400 pagina’s tellende boek, netjes is verdeeld over iets meer dan 90 hoofdstukken, dan zal je vast ook kunnen concluderen dat de verschillende hoofdstukken wel heel erg beperkt zijn in omvang. Enerzijds zorgt dit dan wel voor een stuwende kracht tijdens de leesbeurt, want wat ‘nog één extra hoofdstukje’ is best niet zoveel, anderzijds drijft het ook het eigenlijke verhaaltempo aardig de hoogte in. 

De raadsels die het hoofdpersonage moet oplossen zullen hoogstwaarschijnlijk niet iedereen weten te bekoren en kunnen bezwaarlijk erg origineel genoemd worden, ze krijgen niet meer dan een ondersteunende rol voor de plot toebedeeld en doen dan ook niets af aan de sterke prestatie van het totaalplaatje.

Het boek eindigt op een tussentijds hoogtepunt en zorgt met een quasi-cliffhanger en nogal wat onopgeloste verhaal-eindjes voor het verlangen naar de leesbeurt van het vervolgdeel. Een vervolgdeel dat trouwens in september op de planken zou moeten liggen en vast heel veel young adult-lezers nu al op hun verlanglijstje hebben staan. Dikke duim voor Barnes.

Boekgegevens :

  • Titel : De Erfenis
  • Reeks : Het Hawthorne-mysterie
  • Auteur : Jennifer Lynn Barnes
  • Uitgeverij : Blossom Books
  • ISBN : 9789463491723

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories