Het Dagboek van Gurty – Vakantie op het platteland van Bertrand Santini

H

Vakantie op het platteland is het eerste boek over een allercharmantst hondje: Gurty. In elk dagboek gaat Gurty met haar baasje Kasper op vakantie naar hun buitenverblijf op het platteland. Daar woont ook Gurty’s beste maatje Fleur. Fleur is niet normaal maar daar mag je niet mee spotten. Ze zegt bijvoorbeeld niet ‘ja’, maar ‘joa’. Fleur en Gurty trekken er elke vakantie samen op uit, en raken telkens in grappige situaties verzeild. Vaste companen in elk avontuur zijn Billenkop, de kat van de buren (zijn wangen zijn zo dik dat ze doen denken aan, tja, billen dus) en de geniepige eekhoorn die in de kastanjeboom woont. Gurty observeert en beschrijft de wereld op zijn eigen gekke manier.

De Mening van Jeroen

Als uitgever is het altijd wat zoeken welke werken je dan wel of niet in je aanbod opneemt en welke werken dan wel de moeite zijn om uit de internationale markt op te pikken en te voorzien van een nederlandse vertaling. Vooral bij kinder- en jeugdboeken is dit nog net wat delicater en wanneer je dan humoristische boeken onder de loep gaat nemen, valt of staat het werk vaak met een degelijke vertaling. Baeckens Books wist al meer dan eens juweeltjes op te pikken en die succesvol in ons taalgebied te lanceren. Zo ook één van hun nieuwste uitgaves “Het Dagboek van Gurty – Vakantie op het platteland” van de Franse Bertrand Santini. Een reeks die overigens in de originele uitgave ondertussen negen delen bevat.

Bij ons in Nederland en Vlaanderen is Santini eerder te vatten onder de noemer  ‘onbekend is onbemind’. Tot deze uitgave hadden zijn werken nog geen voet aan grond gekregen bij nederlandstalige lezers, niet helemaal terecht overigens als je het mij vraagt. Met dit eerste dagboek van Gurty brengt Baeckens Books een verhaal van 2015, dat volgens de geschreven overlevering (aldus het boek) het allereerste boek zou zijn dat volledig is geschreven door een hond. En daarmee is meteen de toon gezet. Een verhaal dat je niet al te serieus moet nemen, met enkele vette knipogen en vooral veel humor. Het volledige plot wordt verteld vanuit het standpunt van Gurty de hond die met een mengeling van menselijke en typische hondse trekjes zijn uitstap naar het platteland heeft neergepend.

Doorheen de korte dagverslagen, die allen genoemd werden naar een gekke honden-heilige worden de belevenissen regelmatig opgeleukt door afwisselend kleine en wat minder kleine illustraties. Tekeningen die trouwens net als de cover van de hand komen van de auteur Santini. De schrijfstijl is lekker losjes en ongedwongen, zoals je van een dagboek van een speelse tiener/hond zou verwachten, met een taalgebruik dat vanaf 8 jaar geschikt is voor de gemiddelde lezer. Uiteraard kan je niet om de vele stereotyperingen heen en zit de occasionele ‘foute’ uitspraak in het geheel verweven, maar de kinderlijke onschuld haalt steeds de bovenhand en geeft het geheel een zekere charme.

Afsluitend is deze uitgave voorzien van een handvol spelletjes, tips en gekke recepten. Een leuk extraatje, maar niet echt een noodzakelijke aanvulling. Het boek is voldoende sterk om een breed jeugdig publiek te overtuigen en staat garant voor een vlotte leesbeurt. Zoek echter geen diepgaande thematieken in het verhaal en laat je innerlijke kind gewoon lekker kind zijn en je zal net als ik helemaal verkikkerd zijn op die kleine Gurty. Laat maar komen die volgende delen, ik ben fan.

Boekgegevens :

  • Titel : Vakantie op het Platteland
  • Reeks : Het Dagboek van Gurty
  • Auteur : Bertrand Santini
  • Uitgeverij : Baeckens Books
  • ISBN : 9789059249004

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories