De Magische Metronoom van Jeroen van Berckum

D

Het zal je maar gebeuren! Wolfgang Amadeus Mozart, de echte! Die je muzikaal komt assisteren bij je spreekbeurt. Dat gelooft toch zeker niemand? Toch overkomt het Sofie en dat allemaal dankzij een Magische Metronoom.

Sofie heeft een metronoom nodig om beter in de maat te leren spelen en toevallig komt ze met haar vader in de winkel van de zonderlinge meneer Musi Mago terecht. Een rare vent, die slaapliedjes speelt voor de instrumenten in zijn winkel, zodat ze na sluitingstijd beter kunnen slapen. Maar hij helpt Sofie wel mooi aan een metronoom die jaartallen aangeeft in plaats van maataanduidingen. Nieuwsgierig zet Sofie de wijzer op 1765 en wat er dan gebeurt kun je lezen in dit boek.

Het is een kinderboek en voor de leeftijd van 8-11 jaar.

De Mening van Jeroen

Enige tijd terug, kreeg ik de vraag van een voor mij onbekende uitgeverij Pear Productions om enkele van hun boekjes van een passende recensie te voorzien. Natuurlijk was ik benieuwd naar wat ze te bieden hadden en kon ik geen nee zeggen tegen een onbekend jeugdboek. Wat volgde was een verrassend pakket met twee titels uit de reeks (hou je vast, want het is een mondvol) Meneer Musi Mago’s Magische Muziekinstrumenten.

Het eerste boekje waarin ik me kon verdiepen was De Magische Metronoom. Een verhaal over (de titel zegt het zelf) een metronoom met magische krachten. Auteur Jeroen van Berckum brengt een spannend en avontuurlijk fantasieverhaal in dertien relatief korte hoofdstukken die telkens door Wilma van den Bosch worden voorzien van minstens 1 paginavullende illustratie. Verhaal en tekeningen gaan uitstekend samen en versterken elkaar tot een erg hoogstaand geheel. Zo erg zelfs, dat ik me nog steeds afvraag waarom ik nog nooit van deze titels had gehoord.

Jeroen van Berckum mag dan een eerder onbekende naam zijn in het jeugdboekenwereldje, hij weet hoe hij zijn pen moet hanteren en brengt een plot dat perfect past bij de leefwereld en de leeskunde van zowel bijna-tieners als iets oudere lezers. De vlotte schrijfstijl voelt als ervaren aan en blijft constant doorheen het boek. Illustrator van den Bosch heeft met haar tekeningen voor de nederlandstalige disney magazines (en dat al sinds de jaren tachtig) in ieder geval haar strepen verdiend. De lezers van het meidenmagazine Tina zullen ongetwijfeld haar hand in dit boek herkennen. (cfr. Prinses Aster)

Wat mij betreft mag dit boekje best wat meer in de kijker komen te staan. Voor die jongeren die op een leeftijd zijn gekomen dat het digitale wereldje hun doen en laten domineert, is De Magische Metronoom alvast één sterk element dat hen 80 pagina’s lang overtuigt dat lezen best een leuk alternatief kan zijn. Een echte topper.

Boekgegevens :

  • Auteur : Jeroen van Berckum
  • Illustrator : Wilma van den Bosch
  • Uitgeverij : Pear Productions
  • ISBN : 9789078718291

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories