Letterbende van Ursula Poznanski

L

Het stormt in de jungle. Er vliegt van alles in het rond.
Een kleine aap vindt een stel vreemde vormen in zijn boom.
“Dat zijn letters,’ weet de slimme papegaai. “Iemand moet ze
verloren zijn.’
Samen gaan de aap en de papegaai op zoek naar dieren
die hun letter kwijt zijn. Ze ontmoeten onder meer een
ijger, een lang, een leermuis en een alvis…
Help jij de dieren zoeken naar de letter
die bij hen hoort?

De Mening van Véronique

Ik heb altijd veel respect voor de vertalers van anderstalige boeken. De gedachtegang van een schrijver in een andere taal dan de moedertaal te volgen lijkt me niet zo gemakkelijk. Bij een prentenboek waar tekst en tekeningen elkaars aanvulling worden is het volgens mij dan nog moeilijker. In het boekje “ De letterbende” is dit zeer goed gelukt.

Dit kleurrijke prentenboek is eigenlijk een mooi en grappig zoekboek. Zoeken van dieren die allemaal hun beginletter kwijt zijn is de leidraad doorheen het verhaal. Gelukkig dat sommige letters dezelfde kleuren meekrijgen als het dier die zijn eerste letter kwijt is. Als extra kan men dan ook naar andere tekeningen op zoek gaan, die met deze letter beginnen. In de tekst krijg je hints om je op weg te helpen. Die hints werden dan ook in een ander kleur gedrukt, waardoor je extra geprikkeld wordt.  Dit alles is verweven met een grappig verhaal en schitterende kleurrijke tekeningen. Met in de hoofdrollen een aap en een papagaai.

Alleen jammer dat deze hardcover niet wat groter is, zodat je die gemakkelijker kan hanteren als kijk- en zoekboek in de klas om zo gans de klas te kunnen betrekken in het zoeken van dieren.  Maar daar kan je als juf dan ook wel een oplossing voor vinden.

Ik zou dit boek aanraden als voorleesboek bij kleuters die het plezier van letters nog moeten leren kennen. Zelf lezen kan natuurlijk ook, maar dan vanaf 8 jaar. Ik vind het heel handig dat je achteraan het boek  de juiste antwoorden cadeau krijgt . Vooral bij het eerste zoekwoord “ Een Gnoe “ is dit wel nodig. Ik weet niet of kinderen dit dier eigenlijk wel kennen?

Een boekje die zeker inzetbaar is op school of bij oma of opa op de schoot.

Boekgegevens :

  • Titel : Letterbende
  • Auteur : Ursula Poznanski
  • Uitgeverij : Kluitman
  • ISBN : 9789020682199

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories