De Nepvampier van Sophia Drenth

D

Boze darmen en een reusachtige pukkel op zijn neus. Vladimir von Rotenbeck is geen gewone vampier. Bloed maakt hem ziek tot op het bot, een kwaal die hem de schande van de familie heeft gemaakt. Boze darmen, jeuk aan zijn kladden en een reusachtige pukkel op zijn neus. Vladimir von Rotenbeck is geen gewone vampier. Bloed maakt hem ziek tot op het bot, een kwaal die hem de schande van de familie heeft gemaakt. Vladimir zweert dat hij op de Nacht der Doden weer bloed zal kunnen drinken. Tijdens zijn speurtocht naar een geneesmiddel maakt hij kennis met het waarzegmeisje Naswikka. Zij vertelt hem dat er een groter gevaar op de loer ligt dan boze darmen. Op de Nacht der Doden zal een vampierjager Knekelstein onveilig maken. Zijn doel: alle vampiers uitroeien. Durft Vladimir een held te worden en zijn moeder en zussen te redden, ook al vinden zij hem een waardeloze nepvampier?

De Mening van Jeroen

Toen ik voor het eerst kennis maakte met de schrijfsels van Sophia Drenth, kon ik niet anders dan haar “Bloedwetten” vergelijken met de traditionele grootheden van het horrorgenre als Stoker, Lovecraft of pakweg Rice. Niet alleen wist ze toen al hoe ze een publiek moest bekoren met de combinatie van een strakke verhaallijn en een grimmige setting, ze schreef vooral tijdloos en met een (naar mijn aanvoelen) klassieke insteek.

Het kwam voor mij dan ook als een donderslag bij heldere hemel toen ze aankondigde dat ze met een jeugdverhaal had getekend bij uitgeverij Hamley Books. De opzet van haar “Bloedwetten” en wat uiteindelijk “De Nepvampier” zou worden, konden voor mij niet verder uit elkaar liggen, en groot was mijn nieuwsgierigheid dan ook, hoe ze dit sterk staaltje voor elkaar zou krijgen.

Dat Drenth met haar jeugdreeks “De Bloedstollende avonturen van Vladimir Von Rotenbeck” ook dit keer weer kiest voor het vampierenwereldje, mag niet verwonderen, wie haar de voorbije jaren op sociale media wat heeft gevolgd, zal onmiskenbaar tot dezelfde conclusie komen, dat ze nogal verknocht is aan deze nachtelijke wezens. Met de opzet van “De Nepvampier” gaat ze echter net dat beetje verder en schept ze een wereld waar alle monsterlijke wezens samen het fictieve plaatsje “Knekelstein” bevolken. En toegegeven, deze keuze van de auteur zorgt voor een rijk gevulde fantasiewereld met tal van mogelijkheden om de verhaallijn uit te diepen of van extra spanning en sier te voorzien.

Met “De Nepvampier” bewijst Sophia Drenth dat ze niet zomaar een niche-schrijver is, maar echt wel de poorten weet open te zetten naar een breed publiek. Het thema van haar nieuwste telg mag dan wel heel dicht aanleunen bij haar volwassen fantasy-werk, de invulling is uiterst kindvriendelijk en toegankelijk opgesteld. Ze vermengt grote thema’s als vriendschap, ouderliefde of geborgenheid met een handjevol gruwel en griezelen en dat steeds met een knipoog. Haar schrijfstijl zal de gemiddelde tienjarige zeker weten te bekoren, al zou een sterke lezer ook vanaf een jaar of acht al met deze reeks aan de slag kunnen. Het griezel-gehalte overheerst nergens, waardoor ook best gevoelige kinderen met volle teugen van dit verhaal kunnen genieten. 

De verhaalstructuur is strak en doordacht opgebouwd en de spanningsboog wordt hoofdstuk na hoofdstuk stelselmatig opgebouwd. De lekker korte hoofdstukken zorgen er trouwens voor dat het verhaal heel behapbaar blijft en de occasionele paginagrote illustraties zijn een welgekomen pluspunt. Het eindresultaat is uiteindelijk een perfecte mix geworden tussen een spannend op zich staand verhaal, en een inleiding in de wereld van haar hoofdpersonage Vladimir.

“De Nepvampier” is dan wel het debuut van Drenth als jeugdauteur, het valt hoegenaamd niet aan te merken. Als een doorwinterd jeugdschrijfster ontwijkt ze alle valkuilen van het genre, heeft ze de schrijfstijl perfect op haar doelpubliek afgestemd en brengt ze een publicatie die niet zal misstaan tussen de reeds gevestigde waarden. Na de vergelijking met de klassieke grootmeesters van de horror, mag Drenth nu trots naast een Horowitz of Colfer plaats nemen.

Boekgegevens :

  • Titel : De Nepvampier
  • Reeks : De Bloedstollende avonturen van Vladimir Von Rotenbeck
  • Auteur : Sophia Drenth
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967976

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories