Onze eerste zomer samen van Sandra J. Paul

O

Op een stormachtige nacht komen Mila en Daniel elkaar na jaren weer tegen. Hij heeft een dringende lift naar het ziekenhuis nodig, zij besluit om hem te helpen. Het loopt mis wanneer ze onderweg een ongeluk krijgen. Wanneer Daniel ontwaakt, ontdekt hij tot zijn verbijstering dat hij een gevangene is van de mysterieuze sekteleider Dominic, die hen na het ongeluk naar zijn afgesloten domein heeft gebracht. En hij is niet de enige die in de klauwen van de man vastzit.

De Mening van Jeroen

Sandra J. Paul is als auteur een beetje een manusje-van-alles. Terwijl je de meeste schrijvers en schrijfsters van voornamelijk één genre kent, weet zij zowat op haar eentje elke leeftijdsgroep en genre te bevolken met een resem aan titels. Een beetje onrespectvol zou je zelfs kunnen stellen dat ze een veelschrijver is. En wat nog zo gek is, welk genre of doelpubliek ze ook beoogt, telkens weer weet ze een schare fans te bekoren. Met haar nieuwste boek “Onze eerste zomer samen”, richt ze haar pijlen op het Young Adult-leespubliek.

J. Paul brengt in precies 222 pagina’s een verhaal dat het midden houdt tussen een roman en een thriller, maar ongeveer halverwege in een licht sausje van het paranormale wordt ondergedompeld. De schrijfster slaagt er echter wonderwel in om het fantastische aspect functioneel in het verhaal te verwerken, zodat de geloofwaardigheid en realiteitszin nimmer wordt aangetast. Om de iets meer dan 200 pagina’s verder te structureren, wordt de plot onderverdeeld in zes grote luiken om het tijdsverloop te duiden, terwijl telkens heen en weer wordt gesprongen tussen de POV van de twee hoofdpersonages Mila en Daniël (in de eerste persoon) en de antagonist Dominic (in de 3de persoon).

Deze persoonswissel van eerste naar derde persoon zorgt er in ieder geval voor dat je als lezer meer sympathie en betrokkenheid kan opbrengen voor de twee hoofdpersonages, dan voor de antagonist. Misschien een logische insteek, maar niettemin een leuke technische keuze van de auteur.

“Onze eerste zomer samen” legt voornamelijk de focus op de eigenlijke gebeurtenissen en de wisselwerking tussen de verschillende personages, terwijl het beschrijvende aspect wat achterwege wordt gelaten. Dit zorgt ervoor dat de spanningsboog doorheen het verhaal niet of nauwelijks wordt onderbroken en de verhaalopbouw een relatief rechtlijnig verloop kent. Mede door de beperkte omvang van het boek, de verhaalstructuur en het eerder rechtlijnig verloop, zal dit boek voor de gemiddelde lezer in een halve dag zijn doorgenomen.

Terwijl de initiële relatie-opbouw tussen de twee hoofdpersonages wat uit de lucht lijkt gegrepen (het loopt allemaal net iets te vlot en vanzelfsprekend), kan je als lezer daar al gauw overheen lezen en genieten van een ontspannende leesbeurt. Het leuke extraatje, waarbij je (*spoileralert) aan het einde van het boek ook getrakteerd wordt op een alternatief einde is gewoon de kers op de taart. Dit is hoegenaamd geen zwaarwichtig literair werk of een verhaallijn met uitgebreide worldbuilding, het is een sterk staaltje van “ontspannende” spanning en meer moet dat soms ook helemaal niet zijn. 

Boekgegevens :

  • Titel : Onze Eerste Zomer Samen
  • Auteur : Sandra J. Paul
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789464208290

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories