Jack en Lev – De terugkeer van de Schaduwheer van Zutje en Deviss

J

Als zijn hond voor zijn neus wordt ontvoerd, stort Jacks wereld in. Hij is alleen en eenzaam. Zijn vader woont in het buitenland, zijn moeder is dood, en hij is overgeleverd aan de zorgen van zijn egoïstische tante. Dan ontmoet hij het vreemde meisje Lev dat hem doodleuk vertelt dat ze uit een andere dimensie komt. Als zij hem vraagt toe te treden tot een geheim genootschap, is dat het begin van een bizar avontuur. Samen met Lev en zijn beste vriend Fidel raakt hij verwikkeld in een strijd om een steen: de Fosgeniet. Zijn grootste vijand: Skia Ombre, de kwaadaardige Schaduwheer. Jack ontdekt dat hij tot heel wat meer in staat is dan hij zelf ooit had gedacht… 

De Mening van Jeroen

Dat diverse auteurs een samenwerkingsverband aangaan om samen aan hun nieuwe schrijfsels te werken hoor je wel vaker. Schrijvers die elkaar hebben ontmoet via een gemeenschappelijke uitgever of die bij elkaar in de buurt wonen, de mogelijkheden zijn legio. Maar hoe vaak zal een auteursduo ruim 16.000km overbruggen om samen aan een jeugdverhaal te werken? Marieke van Zutphen en Patricia de Leuw deden het en wisten vanuit hun samenwerking het spannende avontuur van Jack & Lev te puren, dat in eigen beheer op onze markt wordt losgelaten.

Dit eerste deel van Jack & Lev (want als we de verhaallijn enigszins mogen geloven, is dit verhaal na iets meer dan 300 pagina’s en pakweg 30 hoofdstukken nog helemaal niet ten einde) brengt in hoofdzaak een avonturenverhaal met fantastische elementen in een hedendaagse setting en het occasionele vleugje thriller. Uiteraard doet het dit op begrijpelijke kindermaat en voor een doelpubliek van ongeveer 10-jarigen. Alhoewel de schrijfstijl en het taalgebruik heel laagdrempelig zijn aangepakt, zorgen de omvang van het boek en de veelheid van personages ervoor, dat een leesbeurt voor een jongere boekenfan vanaf 8 jaar eerder is weggelegd voor de meer geoefende “sterke” lezer. Natuurlijk misstaat ook een voorleesbeurt niet bij dit jeugdboek en kan nog een veel breder publiek gecharmeerd worden.

Deze “Terugkeer van de Schaduwheer” typeren als een fantasyboek pur sang, zou de uitgave onrecht aandoen. Het is veel meer dan dat. Niettegenstaande de fantastische elementen blijft het geheel logisch en realistisch aanvoelen. Zutje en Deviss zoals de auteurs zichzelf benoemen bouwden met hun verhaal een relatief eenvoudige plotlijn ver voorbij de initiële opzet uit tot een boek met vele insteken. Enerzijds worden diverse thema’s al dan niet verdoken aangekaart, zoals ouderliefde, vriendschap, pesten, vertrouwen of zelfs onderdrukking. Anderzijds krijgen we tal van “kleine” maar heel fijne elementen voorgeschoteld die de plotlijn boven de middelmaat weten uit te tillen. Zo is het taaltje dat Lev (en bij extensie alle Katomanen) spreekt bij momenten hilarisch en zorgen ze voor een luchtige ondertoon, zelfs bij eerdere gewichtige verhaalmomenten of zullen jonge lezers lekker wegdromen bij alle snufjes die de hubbel rijk is. 

De schaarse illustraties zijn een leuk extraatje, maar leveren niet echt een meerwaarde voor het verhaal. Niet dat die naast al het voorgaande nog heel veel extra’s nodig heeft natuurlijk. De personages worden volgens hun belang binnen de plotlijn minder of meer diepgaand uitgebouwd. Zo worden voornamelijk de twee hoofdrolspelers van een behoorlijk achtergrondverhaal voorzien en blijven de vertolkers van een bijrol enigszins verdoken van een duidelijke diepgang. Zelfs de eerder beschrijvende sequenties in het verhaal blijven netjes beperkt tot het noodzakelijke zodat de spanningsboog geen enkel moment wordt onderbroken. 

Jack & Lev combineert een handvol quasi klassieke elementen uit andere jeugdverhalen tot een origineel geheel dat uiterst verfrissend aanvoelt en wie zich aan een leesbeurt waagt zal ongetwijfeld gecharmeerd worden door het totale plaatje. Een aanrader voor iedere jeugdige lezer. Ik kijk in elk geval reikhalzend uit naar het vervolg in deze reeks.

Boekgegevens :

  • Titel : De Terugkeer van de Schaduwheer
  • Reeks : Jack & Lev
  • Auteurs : Zutje en Deviss
  • Uitgeverij : Aussie Publishing
  • ISBN : 9789090338767

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories