De Tempeljagers 1 / Het Verdwenen Eiland Kivamba van Michael Reefs

D

Wanneer broers Noah en Finn op onderzoek uitgaan in de reusachtige kelder van Chateau Ravenhorst,
vinden ze een oeroude landkaart. Deze toont het mysterieuze en onvindbare eiland Kivamba.

Het zou een eiland vol gevaar zijn, dat misschien beter onontdekt kan blijven. Maar… het avontuur is
aanlokkelijk en samen met hun beste vriendin Tess haalt de tweeling hun avontuurlijke tante over voor
een laatste ontdekkingsreis.

Maar dan wordt tante Lara op het eiland ontvoerd en moet het drietal een magisch voorwerp uit een tempel
halen om Lara terug te krijgen. Wat volgt is een zenuwslopende zoektocht vol listen, valstrikken en gevaren.

De Mening van Jeroen

Wanneer een schrijver meer dan tien boeken op zijn of haar conto staan heeft, kan je die auteur nog bezwaarlijk een groentje in het vak noemen. Michael Reefs heeft dan ook al heel wat schrijfervaring kunnen opdoen met zijn reeks rond de Biebbende en de avonturen van Bram. Telkens met één gemeenschappelijke deler, het avontuurlijk aspect van zijn verhalen.

De nieuwe reeks van Reefs, die onderdak vond bij uitgeverij Billy Bones luistert naar de naam De Tempeljagers en kent op het moment van schrijven reeds twee delen. Ik mocht voor de uitgeverij het eerste deel aan een leesbeurt onderwerpen en liet me onderdompelen in de avontuurlijke wereld van Noah, Finn en Tess.

Onervaren met de schrijfsels van Reefs, stapte ik dit leesavontuur in, ik had dus helemaal geen idee wat ik kon verwachten. Of nee, toch niet, ik wist ondertussen dat Billy Bones een zekere standaard hoog te houden had, dus een tegenvaller zat er alvast  niet in. En gelijk had ik, een tegenvaller is dit boek “Het Verdwenen Eiland Kivamba” zeker niet geworden.

Reefs beoogt met deze jeugdserie een doelgroep van 8-12 jarigen en doorheen de pagina’s is meteen duidelijk dat hij weet waar hij mee bezig is. Zijn schrijfstijl is netjes aangepast aan het doelpubliek en aan de hand van korte tot middellange zinnen en een laagdrempelig taalgebruik (zonder daarbij betuttelend over te komen) bouwt hij zijn avontuur op. De personages zijn voor de lezers erg herkenbaar en beschikken nog over een zekere jeugdige nieuwsgierigheid en bijhorende naïviteit.

Verwacht hierbij geen diepgaande karakteruitbouw, voor de jonge lezer is dit hoegenaamd geen must. En daar komt meteen het enige minpunt van dit boek naar voor. Terwijl het verhaal heel erg sterk is voor de min-12-jarigen, zal een ouder en meer belezen publiek wat minder aangesproken worden door dit eerste deel van De Tempeljagers. Bij momenten is de logische opbouw van het verhaal niet samenhangend genoeg of voelen de gebeurtenissen in een spannend verhaalstuk eerder als een opsomming aan, dan een vloeiend geheel.

De schrijver zal echter nooit kunnen verweten worden dat hij een gebrek aan fantasie heeft. In het boek beleven de personages de droom van elke jonge avonturier. Het plot is opgebouwd als een kruisbestuiving tussen Indiana Jones en The Librarian voor jonge tieners. Ik ben er dan ook overtuigd dat elke lagere scholier die dit boek in handen krijgt, kwijlend zal uitkijken naar het vervolg.

Boekgegevens :

  • Titel : Het Verdwenen Eiland Kivamba
  • Reeks : De Tempeljagers
  • Auteur : Michael Reefs
  • Uitgeverij : Billy Bones
  • ISBN : 9789463850230

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories