Patrick van Annelies Verbeke

P

Katinka logeert in de vakantie bij haar opa. Daar zijn twee buurkinderen die ze graag wil leren kennen. Morgen gaan ze samen spelen. Misschien kunnen ze vrienden worden? Katinka’s verwachtingen zijn hooggespannen. Ze besluit niet alles over zichzelf te vertellen. Niet wat er op haar vorige school is gebeurd, en dat ze naar een andere school gaat, bijvoorbeeld. Maar over Patrick, de aap die ze als huisdier heeft, vertelt ze wel. Het is een schot in de roos: ze heeft de aandacht van de buurkinderen meteen te pakken.

Patrick is het Kinderboek van de Maand van de Filosofie 2020. Annelies Verbeke schreef hiermee haar eerste kinderboek. Een mooie en gelaagde novelle over waarheid en verzinsels, en de raakvlakken tussen beide.

De Mening van Veronique

De titel van het boek is Patrick en de tekening op de kaft is een aap. Dus de link kan heel snel gelegd worden dat dit boek over een aap gaat die Patrick heet, maar is dit ook zo? 

In het eerste kinderboek van Annelies Verbeke staan waarheid en fantasie centraal. Zij heeft dit boek zo mooi neergepend. De verschillende personages komen ten volle tot hun recht vanuit verscheidene contexten, waardoor op gelijk welk moment de interactie aangegaan wordt met de luisteraar of lezer van het boek. De schrijfstijl gaat volledig mee met de gedachtegang van de leeftijdsgroep waarvoor dit boek geschreven is.  Annelies heeft deze paperback op papier gebracht ter gelegenheid van “de Maand van de filosofie.” En heeft dan ook volledig haar doel bereikt.

Dit is zo een plezant boekje die gelezen kan worden door kinderen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Jammer dat men dan niet voor een hardcover gekozen heeft, want hij zal zeker door vele kinderhandjes genomen worden.

De eenvoudige, zwart-wit tekeningen die bij het verhaal horen, geven de inhoud alleen maar een grotere en diepere betekenis. Iedere tekening nodigt de verbeelding van de kinderen uit om nog verder te gaan nadenken en fantaseren. Ze krijgen de kans om hun eigen verbeelding tot leven te laten komen.  

76 pagina’s telt dit grappig kortverhaal. Het leest heel vlot en je hebt hem in no-time dan ook uit.

Achteraan krijg je nog enkele vragen mee, om verder met je klas of kinderen te gaan filosoferen. Hier is allemaal over nagedacht. Deze krijgt een plaatsje in mijn klasbib. Ik zal deze extra inzetten tijdens mijn lessen mens en maatschappij. Ook bij de leerkrachten van levensbeschouwing zal ik de kracht van dit boek promoten zodat zij het ook zouden gebruiken bij hun leerlingen.

Boekgegevens :

  • Titel : Patrick
  • Auteur : Annelies Verbeke
  • Uitgeverij : Querido
  • ISBN : 9789045124490

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories