Voorbij het Wederwoud van Valentijn Ringelberg

V

Diep in het Wederwoud wonen de zussen Céli en Phaun. Céli lijdt al jaren aan een onverklaarbare en ongeneeslijke ziekte, die haar afhankelijk maakt van de zorg van haar jongere zusje. Op het moment dat de situatie uitzichtloos lijkt, wordt er plots een oplossing aangereikt. Maar die oplossing heeft een prijs.

De Mening van Jeroen

Het lijkt haast of de hoogdagen van het high fantasy-genre ver achter ons liggen. Grootheden als Robb, Jordan, Feist en Williams zijn ondertussen gevestigde waarden geworden voor de echte liefhebbers en mindere goden of beginnende auteurs kunnen haast niet optornen tegen de mythische status die de grote engelstalige schrijvers zich hebben toegeëigend. Voor alle duidelijkheid wil ik wel even herhalen : “Het lijkt zo”.

Op regelmatige basis verschijnen nog titels, zelfs van eigen bodem, die het met heel wat minder aandacht moeten stellen en nog een schare fans moeten opbouwen. Maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat hun waarde daarom als minder moet ingeschat worden. Helaas bieden slechts weinig uitgeverijen een volwaardig platform om het genre ten volle tot zijn recht te laten komen.

Hamley Books, die ondertussen toch niet meer als een kleine uitgeverij, maar al eerder als minstens een middelgrote boekenproducent mag betiteld worden is gelukkig één van de uitzonderingen op voorgaande regel. Zowat elk genre wordt bij hen van een passende ondersteuning voorzien, zolang uiteraard aan de kwaliteitsvereisten wordt voldaan. En kwaliteit leveren ze, daar kan niemand nog aan twijfelen.

Valentijn Ringelberg was één van de gelukkigen die bij Hamley terecht kon voor de publicatie van zijn debuut en zou dit doen in het drukbevolkte Young Adult-segment, meer zelfs, hij zou dit doen met het eerste deel van zijn fantasiereeks.

Boeken van Hamley en niet in het minst die met een fantastisch tintje worden door de  uitgeverij steeds van een aantrekkelijke cover voorzien, dat feit stond al vast, nog voor ook maar de eerste aankondigingen de kop opstaken. Wanneer ook de blurb bekend gemaakt werd, was mijn interesse in ieder geval gewekt. En dan werd het wachten tot het boek eindelijk op de mat zou vallen en mijn kritische leesbeurt kon beginnen.

Meteen bij aanvang wordt duidelijk dat Ringelberg een aangename vertelstijl hanteert die perfect past bij zijn doelpubliek. Het verhalende taalgebruik is uiterst toegankelijk voor de young adultlezers, maar kan tevens zonder probleem de toets van een volwassen en doorwinterd fantasy-publiek doorstaan. Met een aangename afwisseling tussen beschrijvende volzinnen, stuwende verhaalstructuur en geloofwaardige dialogen dompelt de auteur zijn publiek onder in een realistisch aanvoelende fantasiewereld.

Niettegenstaande we hier kunnen spreken van wederom een ijzersterk debuut onder de vleugels van Hamley, is het boek niet helemaal foutloos. De personages worden niet allemaal van een even sterke achtergrond voorzien, waardoor het soms wat moeilijker is om er een passende voorstelling van te maken terwijl je je een weg baant door de samenleving in en rond het Wederwoud. En in de eerste hoofdstukken wordt net wat te lang stil gestaan bij de relatie en verhoudingen tussen het hoofdpersonage en haar zus. Zelfs de overgangen tussen diverse hoofdstukken voelen bij momenten net niet vloeiend genoeg. Maar dat zijn allemaal kleine foutjes, die we graag met de mantel der liefde toedekken wanneer we het hebben over een debuutuitgave.

Je merkt in ieder geval dat de schrijver perfect weet hoe hij een pen moet hanteren. De woorden lijken haast moeiteloos tot een geheel verwerkt en wat betreft plotstructuur heeft Ringelberg de nagel op de kop geslagen. Zijn stijl lijkt wat op een cross-over tussen Naomi Novik en Sarah J. Maas en zal ongetwijfeld heel wat lezers weten te bekoren.

Als je op zoek bent naar een toegankelijk high-fantasyverhaal met een logische opbouw en sterke verhaallijn in een aantrekkelijk jasje, dan kan je met Voorbij het Wederwoud niet fout gaan. Een debuut dat weet te overtuigen en een bijna foutloos parcours aflegt.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories