De Veger van Jonathan Auxier

D

Nan werkt als schoorsteenveger voor de verschrikkelijke Wilkie Crudd. Wanneer ze vast komt te zitten in de haard is ze bang dat haar einde nadert. Maar dan wordt ze geholpen door een klein wezentje…

Het is vijf jaar geleden dat de Veger is verdwenen. Sindsdien heeft Nan geen andere keuze dan te werken als schoorsteenveger voor de meedogenloze Wilkie Crudd. . Wanneer Nan vast komt te zitten in een brandende schoorsteen, wordt ze gered door een golem, een wezentje gemaakt van roet en as. Charlie is lief, onschuldig en nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Er ontstaat een onverwachte, hechte vriendschap. Kunnen zij samen ontsnappen aan de wrede Wilkie Crudd?

Lees het onwaarschijnlijk mooie verhaal van Nan en Charlie, verteld door een van de beste verhalenvertellers van deze tijd.

De Mening van Veronique

Als Billy Bones een vertaling van een boek onder zijn hoede neemt, ben ik nog nooit ontgoocheld geweest. De uitgeverij heeft een neus voor pareltjes die door menig kinderhanden gaat. Mijn dochter had me deze titel doorgegeven als topboek. Ik ben benieuwd of ik haar keuze ook zal delen.

De eerste kennismaking met het meisje en haar monster start reeds bij het opnemen van deze prachtige hardcover. Ik wrijf niet veel over een boek, maar dit boek ligt ondanks zijn omvang, zo zacht in je handen, dat je deze beweging meer dan één keer doet als je het boek opneemt. De titel is in de cover gedrukt met gouden letters. Het meisje, dat je ondanks de donkere tekening ziet opkijken naar een robust persoon die naast haar zit op de daken. Je voelt en ziet aan de illustratie dat ze met heel veel liefde naar die persoon kijkt. Ze zijn omringd door rokende schoorstenen. Deze schoorstenen komen allesbehalve dreigend over. De waarheid hieromtrent is minder waar . Met de opkomende zon, komt er ook meer licht op de cover en met het krieken van de dag start ook de eerste bladzijden van dit verhaal.

Een avontuur die gewoon moet vertelt worden. Waar werkelijkheid en fantasie zo nauw bij elkaar liggen dat dit boek zoveel meer is dan gewoon een verhaal.

Twee verhalen lopen door elkaar met als rode draad de flashbacks van de veger zelf. Deze sieren het boek met een ander lettertype. Deze twee zijn zo vlot door elkaar verweven, dat je met spanning gewoon verder gaat lezen.

De schrijver Jonathan Auxier wordt niet voor niks aanschouwd als beste verhalenverteller van deze tijd. De gehele story wordt beschreven tot in het kleinste detail. Er is weinig plaats voor eigen fantasie maar dat maakt de schrijver meer dan goed! Het verhaal is prachtig, mooi, ontroerend maar aan de andere kant ook verdrietig, spannend en heel emotioneel.

In het boek zelf vind je geen tekeningen terug, alleen een plattegrond getekend door het hoofdpersonage van het boek. Die sieren dan ook de eerste en laatste bladzijden.

Een leuk detail is dat je achteraan het boek nog iets meekrijgt over de geschiedenis ten tijde van de schoorsteenvegers.

Dit boek heeft in zijn originele versie al enkele prijzen gewonnen. In België is hij dit jaar genomineerd voor de kinder- en jeugdjury  en ik verwacht hem straks ook op het bovenste plankje als al die kinderen hun lievelingsboek zullen kiezen.

Boekgegevens :

  • Titel : De Veger
  • Auteur : Jonathan Auxier
  • Uitgeverij : Billy Bones
  • ISBN : 9789030504368

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories