Dit is Guus van Chris Chatterton

D

Guus is een knorrige hond. Hij houdt nergens van, vooral niet van nieuwe vrienden maken. Maar zal hij van gedachten veranderen als er een nieuwe puppy in zijn huis komt wonen? Is Guus eigenlijk… een goedzak? Lach je slechte humeur weg met dit grappige verhaal over boze buien, vriendschap, worstjes en leren compromissen te sluiten. We hebben tenslotte allemaal wel eens een Guus-dag!

De Mening van Jeroen

Dit is een boek. Dit boek vind ik leuk. Dit boek vind ik misschien wel heel leuk.

“Dit is Guus” is een prentenboek dat zowel beginnende lezers als kleuters zal aanspreken. Het is voornamelijk een uitgave waar je heel wat thema’s bij jonge kinderen mee bespreekbaar kan maken. Een beetje belerend (maar op die leeftijd mag dat best wel), maar steeds met een knipoog begrijpen de lezertjes, dat je niet altijd op het uiterlijk mag afgaan en dat een knorrige blik, of een boos momentje niet betekent dat iemand slecht of kwaadaardig is.

Het boek bevat net meer dan 30 pagina’s die stuk voor stuk ingenomen worden door paginavullende tekeningen zonder achtergrond. Ook details werden achterwege gelaten, zodat de focus telkens op de best wel boos kijkende Guus wordt gelegd. De bijhorende tekst wordt beperkt tot een tweetal lijnen per pagina. Waar het verhaal aanvankelijk een boze hond toont, staat al gauw de tekst in contrast met de tekeningen en krijgen we de verteller van het verhaal te zien. Deze humoristische omslag maakt meteen duidelijk dat “het allemaal eigenlijk zo erg niet is”. Iedereen mag zichzelf zijn en als je wat dieper kijkt, heeft ook Guus best wel een aimabel kantje.

Deze uitgave werkt heel uitnodigend om in een klasgroep of zelfs thuis mee aan de slag te gaan. Het is een makkelijk middel om een groepsgesprek mee op te starten en kinderen aan te zetten om hun ervaringen, gevoelens of indrukken te laten uitwisselen. Guus is een hond die je makkelijk zal bijblijven tot ver na je kindertijd.

Boekgegevens :

  • Dit is Guus
  • Auteur : Chris Chatterton
  • Uitgeverij : BBNC Uitgevers
  • Aantal pagina’s : 32
  • ISBN : 9789045325200

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories