Ieder jaar worden de Internationale Drakendagen gehouden, het meest befaamde toernooi van de Verenigde Drakenlanden.
Ook Rowan en haar Zwarte draak Gideon schrijven zich in voor deze spannende wedstrijd. Maar dan gebeurt er een vreselijk ongeluk. De Verenigde
Drakenlanden staan volledig op hun kop.
Rowan blijft gebroken en alleen achter. Zal het haar lukken om haar trauma te overwinnen? Of zorgt haar verdriet ervoor dat de eeuwige vrede van de Drakenlanden tot een einde komt?
De Mening van Jeroen
Rani De Vadder wist me enige tijd geleden aangenaam te verrassen met haar fysieke debuut Toxine. Het fantasyverhaal dat oorspronkelijk de categorie Young Adult kreeg aangemeten, was in mijn ogen eerder in te delen bij de jeugdliteratuur. Als veelbelovend debuut kon het verhaal echter tellen en ik was voornamelijk heel erg benieuwd waar ze in de toekomst en met wat meer schrijfervaring zou staan. Dit keer is ze terug met een volwaardig jeugdverhaal dat zich opnieuw in het fantastische genre situeert.
De Vadder vond dat ze aan één debuut niet genoeg had en daarom debuteert ze nogmaals, maar dit keer voor een jeugdpubliek en het verhaal neemt meteen één van de leukste fantasy-creaturen als opzet. We worden getrakteerd op een wereld waarin draken dagelijkse kost zijn en min of meer als troeteldieren worden behandeld zoals wij een paard zouden benaderen. Om de lezers niet blind in haar verhaalwereld te gooien, opteert ze ervoor om bij aanvang een korte schets te geven van wat aan de basis ligt van de “hedendaagse” samenleving. En dat is een goeie keuze. De intro omvat alles wat nodig is om de worldbuilding van een kickoff te voorzien en meteen voldoende geïnformeerd aan het eerste hoofdstuk te kunnen beginnen.
De verhaallijn begint dan ook meteen op een piek van de spanningsboog en zorgt er niet alleen voor dat de lezer meteen met de volle aandacht in het boek wordt getrokken, maar dat ook de opzet van een belangrijk gegeven in de opbouw van de uiteindelijke slotclimax wordt meegegeven. De auteur heeft het zichzelf en haar lezers wat gemakkelijk gemaakt door niet te kiezen voor een volledige high-fantasy-setting te hanteren, maar eerder een cross-over tussen high fantasy en de technische snufjes die we op vandaag allemaal kennen. Deze fusie zal vooral voor het beoogde doelpubliek van 10-14-jarigen best een leuk gegeven zijn. Voor een wat ouder publiek heeft deze opzet niet echt een meerwaarde, maar is evenmin storend.
Waar ik bij “Toxine” nog de opmerking maakte dat bepaalde elementen in het plot als gebrek konden ervaren worden bij een Young Adult uitgave, zijn die dit keer in de setting van een jeugdboek, treffend toegepast. De Vadder heeft met “Draco” een verhaal geschreven dat perfect past voor lezers die nog net niet klaar zijn voor het Young Adult aanbod en doet dat op een laagdrempelige manier die net iets toegankelijker is dan haar vorige uitgave. De ontknoping van het verhaal is net iets teveel voor de hand liggend om echt verrassend te kunnen zijn, maar is wel heel mooi en gestructureerd uitgewerkt.
Na het lezen van “Draco”, heb ik het gevoel dat de auteur haar passende doelpubliek heeft gevonden en daar ook perfect weet op in te spelen. Wat aanvankelijk minpunten waren voor een YA-boek, heeft ze omgezet in sterktes voor een jeugdverhaal. Draco is een leuke instapper in het fantasygenre voor de jonge zelfstandige lezers en toont aan dat De Vadder een schrijfster is om in de toekomst rekening mee te houden. Kortom, een sterke prestatie
Boekgegevens :
- Titel : Draco
- Auteur : Rani De Vadder
- Uitgeverij : Hamley Books
- ISBN : 9789463967846