Krypto – De Duistere Diepte van Hans Jorgen Sandnes

K

Orelia verhuist naar het kustdorpje Saltvik. Hier leert ze visser Bern kennen, die net als zij onderwaterwezens waanzinnig boeiend vindt! Op een avond ziet ze iets geheimzinnigs buiten. Wat houdt zich verscholen onder het wateroppervlak? En heeft het iets te maken met de jongen die in zee dook en verdween?

Duik met Orelia en Bern de diepte in! Krypto.
De duistere diepte is het eerste boek in de spannende Krypto-serie.

De Mening van Jeroen

Het gebeurt wel vaker dat illustratoren de overstap maken van de samenwerking met al dan niet gevestigde auteurs, naar het uitbrengen van een volledig eigen werk. Hans Jorgen Sandnes is er ook zo eentje. Bij ons in Nederland en Vlaanderen is zijn debuut “Krypto” als auteur, ook meteen een eerste kennismaking met zijn werk als illustrator. Hij voorzag in zijn thuisland Noorwegen dan wel al heel wat jeugdboeken van zijn heel herkenbare illustraties, en is er vooral bekend voor zijn inzet bij de promotie van cultuur bij kinderen, zijn debuut als schrijver is meteen zijn eerste oversteek naar onze boekenregio.

Om meteen met de deur in huis te vallen, moet duidelijk gesteld worden dat “Krypto” geen leesboek is zoals er zoveel anderen zijn, het is eerder een strip in boekformaat en het zou dan ook oneerlijk zijn om deze uitgave als een volwaardig leesboek te benaderen bij onze leesbespreking. 

Veelal is het zo dat illustratoren opteren voor een prentenboek of zich gaan toespitsen op een graphic novel, maar Sandnes koos ervoor om niet die kaart te trekken. Hij bouwt het verhaal volledig op aan de hand van illustraties en laat die grotendeels voor zich spreken. De tekstballonnen zijn tot een minimum beperkt en geven de tekeningen dat nodige beetje extra diepgang. 

Wanneer we “De Duistere Diepte”, het eerste deel uit de reeks “Krypto”, benaderen als een strip, dan valt er heel wat leuks te ontdekken. Eerst en vooral ligt de hardcover-uitgave zeker gezien het doorsnee-boekformaat, heel lekker in de hand, een gegeven dat ik vaak mis bij de reguliere stripverhalen. Bijkomend springt de auteur lekker losjes om met de bladspiegel en doorbreekt hij meer dan eens de klassieke vakjesindeling van de illustraties. De ene keer krijgen we enkele beeldvakjes in een grotere tekening, dan weer wordt de illustratie over één of zelfs twee pagina’s uitgesmeerd en af en toe maken de strakke vakjeslijnen plaats voor een afbakening uit de losse pols. 

De glossy coverafbeelding is trouwens uiterst geslaagd en de strakke tekenstijl zal ongetwijfeld het doelpubliek van 8-12-jarigen weten te verleiden tot een leesbeurt. Een leesbeurt die overigens in een oogwenk voorbij is. Niet alleen omwille van de weinige tekst of dialogen die het boekje rijk is, maar ook omwille van de eenvoudige illustraties. En dat brengt ons meteen naar zowat het enige minpuntje van deze uitgave. 

Terwijl de tekenstijl heel aangenaam oogt en de kleurkeuze van de verschillende settings erg geslaagd is, kost het gebrek aan details in de tekeningen toch wel wat punten. De achtergronden zijn op een enkele uitzondering na herleid tot één kleur of ten hoogste een kleurverloop en alhoewel dat de focus extra naar de personages leidt, laat het de illustraties bij momenten wat leeg aanvoelen. Jammer, want de setting en de verhaallijn nodigen uit om er net dat beetje meer mee te doen.

“Krypto – De Duistere Diepte”, zal ongetwijfeld weten te scoren bij zijn jeugdig doelpubliek. Niet alleen voor de fans van strips of de echte leesfanaten, maar zeker ook bij die kinderen die niet zo snel een boek ter hand nemen. De vormgeving van het boek is uiterst geslaagd en kan hopelijk de toon zetten voor andere stripreleases. Je kan ervan op aan dat dit boek niet veel tijd op het boekenrek van de bibliotheek of klas zal doorbrengen.

Boekgegevens :

  • Titel : De Duistere Diepte
  • Reeks : Krypto
  • Auteur : Hans Jorgen Sandnes
  • Uitgeverij : De Vier Windstreken
  • ISBN : 9789051168389 

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories