Gevonden van Cees van den Berg

G

Frietje is zo’n meisje dat wil zorgen voor alle verloren dieren die ze aantreft:zwerfhonden, verdwaalde schildpadden… en een oude man die met zijn pantoffels aan midden op het fietspad staat en niet meer weet wie hij is. Frietje noemt de man ‘meneer Fritz’ en neemt hem mee naar huis. Daar weten haar ouders niet goed wat ze met de situatie aan moeten. De politie wordt erbij gehaald, de zorg wordt ingeschakeld. En voorlopig mag meneer Fritz even blijven logeren, want om hem nou de nacht door te laten brengen in een cel is ook zo wat… Frietje is vastberaden om uit te zoeken wie meneer Fritz is. Haar pogingen om hem zijn geheugen terug te laten vinden, leveren vrolijke situaties op – maar makkelijk gaat het niet. Gaandeweg ontstaat er een bijzondere vriendschap.

De Mening van Jeroen

Cees van den Berg debuteerde in 2016 reeds met zijn sprookjesverhaal over Lotje Later. Het boek bleef wat onder de radar van het grote publiek en het bleef dan ook lange tijd stil rond deze auteur. Tot hij een boekcontract kreeg aangeboden bij Lemniscaat voor zijn langverwachte opvolger “Gevonden” die eind 2020 zijn weg naar de boekhandel vond. 

“Gevonden” is een verhaal dat nog het beste kan betiteld worden als een humoristische roman voor kinderen. Het boek valt namelijk nogal moeilijk in een vakje te plaatsen. In tegenstelling tot zijn voorganger blijft “Gevonden” dicht bij het echte leven aanleunen en kent het verhaal geen fantasie-elementen. Het plot is eerder realistisch opgebouwd en vertaalt een handvol maatschappelijke problematieken naar de beleefwereld van zijn doelpubliek. Uiteraard kan men daarbij meteen de kritiek spuien dat niet alle gebeurtenissen even geloofwaardig zijn en de probabiliteit van de opeenvolgende situaties het nulpunt benadert, maar daar heeft de jonge lezer natuurlijk geen boodschap aan. Voor hen is voornamelijk het luchtige en vrolijke aspect (zelfs al zijn er enkele mindere emo-momentjes) van belang.

Deze uitgave moet het niet hebben van zijn spannend verhaal of van zijn grootse climax, het is een typisch kinderboek dat rechtoe rechtaan naar zijn ‘ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig’-einde toe werkt. Dit boekje moet het vooral hebben van een zekere charme. Het is een combinatie van belangrijke levenslessen, af en toe een vette knipoog en kinderlijke ongedwongenheid en eenvoud. Het plot op zich heeft geen grote spanningsmomenten en slingert soms wat heen en weer maar bevat een grote hoeveelheid feelgood.

Omwille van zijn omvang (zo’n 140 pagina’s), het woordgebruik en het ontbreken van illustraties, zou ik het boek aanraden vanaf ongeveer 10 jaar. Wanneer het echter als voorleesboek gebruikt wordt, kan dit makkelijk vanaf zeven jaar. (al zal af en toe een klein beetje extra uitleg niet misstaan)

Van den Berg heeft een aangename eenvoudige schrijfstijl en houdt opzettelijk de zinnen kort en de beschrijvingen eerder beperkt. Dat maakt van “Gevonden” een laagdrempelig boekje dat in een mum van tijd is uitgelezen. Voor die jonge lezers die op zoek zijn naar een boekje dat het niet moet hebben van magie of grote actiesequenties, en gewoon willen genieten van een ontspannend verhaal is dit een perfecte keuze.

Boekgegevens :

  • Titel : Gevonden
  • Auteur : Cees van den Berg
  • Uitgeverij : Lemniscaat
  • ISBN : 9789047712831

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories