Een brief met vlechtjes van Christian Antonini

E

Johanna maakt een avontuurlijke treinreis door Mexico, maar ook een filosofische reis van innerlijke groei.

Boekfragment:
”Ieder heeft zijn eigen verhaal, is zijn eigen kleine brief. Maar er is meer. Want als je reist, start je een avontuur dat je verandert en op het moment dat je aankomt, ben je niet meer wie je was toen je vertrok.”

Mexico, 1914. Johanna wordt door haar vader op de trein naar Amerika gezet. Niet met een gewoon kaartje, maar verstuurd als brief, met postzegels en al! De reis is lang en barst van de bijzondere ontmoetingen. Want wie houdt er nou niet van brieven, vol van de verhalen en liefde van de afzender? Dan rijdt de trein zo de Mexicaanse revolutie in. Pancho Villa en zijn rebellen nemen de trein over. En dat is het begin van een waanzinnig avontuur waarin vriendschap en trouw centraal staan.
Johanna maakt niet alleen een reis over het spoor, zij maakt ook een innerlijke reis van groei door, waarop ze leert dat ieder van ons op weg is, met zijn eigen hoop en verlangens voor de toekomst.

Van prijswinnend kinderboekenauteur Christian Antonini.

De kritische leesbeurt van Jeroen

Uitgeverij La Zeta is een piepjonge en kleinschalige uitgeverij van eigenwijze en spannende kinderboeken, voornamelijk voor een doelpubliek van 9 tot 16 jaar. Een groot aanbod moet je bij hen dus (nog) niet verwachten, maar ze kiezen hun titels heel zorgvuldig. Eentje van die boeken die ze in het najaar van 2019 op hun palmares konden zetten is Een brief met vlechtjes, het vertaalde werk van Christian Antonini die pas in 2016 debuteerde en al de “Gigante delle Langhe” en een finaleplaats voor de “Premo Bancarellino” van 2017 op zijn CV mocht bijschrijven.

Een brief met vlechtjes toont onmiddellijk dat Christian Antonini een hele vlotte pen heeft. Hij kiest er met dit boek niet voor om te gaan voor grootse populaire genres of moderne gebeurtenissen maar schrijft met heel veel zorg over een stukje geschiedenis dat voor Europese kinderen zich wat verder van hun bed heeft afgespeeld. Voor de meeste volwassenen is Pancho Villa dan wel een naam die een belletje doet rinkelen, bij de hedendaagse jeugd durf ik daar geen geld op verwedden. En toch voelt het alsof het verhaal zicht ook bij ons kon afgespeeld hebben. Niettegenstaande de historische aard van de verhaallijn, voelt het geheel tijdloos aan. Als lezer heb je ten allen tijde het gevoel dat je deel uitmaakt van een geheim stukje historie dat nog nooit werd verteld en dat is echt wel een kunst.

De gebeurtenissen verlopen netjes chronologisch en vertrekken vanuit twee verhaalstandpunten die nog in het eerste kwart van het boek samenrollen tot één geheel. Het hoofdpersonage maakt een zekere groei mee doorheen het verhaal en de lezer leert de man achter de Mexicaanse revolutie kennen. De insteek van een vluchtende Johanna die als brief wordt verzonden is uiterst eigenzinnig en geheel origineel te noemen en geeft het boek heel wat van zijn charme, daar er regelmatig naar die opzet wordt verwezen. (Niet in het minst in de titel van het boek). Het boek heeft een zekere charme over zich dat je kan vergelijken met onze klassiekers van Thea Beckman, Jan Terlouw of Tonke Dragt.

La Zeta heeft met dit boek een instantklassieker te pakken. Charme, een vlotte schrijfstijl, een lekker voortvarende plot en natuurlijk de bijhorende happy end, Een brief met Vlechtjes is een must-read voor alle tieners (en ouder)

Boekgegevens :

  • Uitgeverij : La Zeta
  • Aantal pagina’s : 240
  • ISBN : 9789492197030

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories