Dertiendagh van Maria Postema en Maarten Bruns

D

Spannende jeugdroman over een mysterieuze zoektocht naar een geheim bunkerstelsel.

“Er zit maar één ding op,’ zei hij. “We moeten terug.’

Erik en zijn buurmeisje Zoë verkennen in de Scheveningse duinen een oude bunker van de Atlantikwall. Daar vinden ze een kistje met een verbijsterende inhoud. Hun mysterieuze vondst is het begin van een zenuwslopende zoektocht naar een geheim bunkerstelsel. In de uitgestrekte gangen diep onder de grond vervagen de grenzen tussen heden en verleden, tussen realiteit en nachtmerrie. Wolvengehuil in de verte, een valhek dat hermetisch dichtklapt, een dagboek dat vertelt over duistere experimenten en over Dertiendagh, een mythische dag die de wereld voorgoed zal veranderen… In een race tegen de klok moeten Erik en zijn vrienden alles op het spel zetten om het donkere tij te keren – en hun leven te redden.

De Mening van Liana

Maria Postema is één van de bekendste Nederlandse YA-vertalers. Zo vertaalde ze onder andere  boeken als Twilight, The Hunger Games en 67 seconden. Ook herwerkte ze de wereldklassieker Frankenstein. Samen met Maarten Bruns – die al meerdere boeken op zijn naam heeft staan en naast schrijver zowel productontwikkelaar als zanger is – lanceerde ze haar debuutroman in 2017, dat een jaar later genomineerd werd voor de Jonge Jury debuutprijs. In november van dit jaar verschijnt de tweede samenwerking van dit Utrechtse duo met als titel Het oog van de dageraad.

Ik mocht Dertiendagh aan een kritische leesbeurt onderwerpen en deed dat dan ook met veel plezier. Dertiendagh is een avontuurlijke Young Adult over bunkers, mythische wezens en over de geschiedenis – zowel over Germaanse geschiedenis als over de Tweede Wereldoorlog. Na een opdracht voor het vak geschiedenis raken de jongeren geïnteresseerd in de geheimen van de bunkers en willen ze de bunkers met hun eigen ogen bewonderen.

Het boek geeft dan ook een interessante kijk op de Atlantikwall (dat overigens een verdediglinie is die bestond uit bunkers, kanonnen en mijnen), een onderwerp waar ik nog helemaal niets over wist. Naast dat je heel wat leert door het lezen van het boek, is het boek ook één groot avontuur met bijbehorende valstrikken en achtervolgingen. Mede door de interessante personages raak je betrokken bij het verhaal en zit je op het puntje van je stoel om samen met de personages meer te weten te komen over de mystiek rond Dertiendagh. De personages maken geen wonderbaarlijke evolutie mee, maar leren wel hoe ze moeten samenwerken om hun missie te doen slagen en ook dat is evolutie.

Het boek is vlot geschreven en wordt afgewisseld met kleine dagboekfragmenten die meer info geven over de geschiedenis van de bunkers. De schrijvers weten dan ook hoe ze een spannend verhaal neerzetten. Het boek is een aanrader voor jongeren vanaf 14 jaar, maar is ook zeker geschikt voor volwassenen die van een avontuur houden. Daarnaast denk ik ook dat zowel meisjes als jongens van dit boek zullen smullen, ongeacht of ze veel lezen of niet. Verder is het ook fijn dat je na het lezen terecht kan op de site dertiendagh.nl waar je meer info vindt over de bunkers en de site maakt meteen duidelijk dat er veel research is gedaan over het onderwerp.

Boekgegevens :

  • Uitgeverij : Leopold
  • Aantal pagina’s : 224
  • ISBN : 9789025872328

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories