Jelena, de onbekende held van Roland Van Assen

J

Jelena Vorobieva is een vrolijke en zorgzame tiener. Ze is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Sinds de Duitse inval in juni 1941 komen de oorlogshandelingen steeds dichterbij, toch lijkt het echte geweld aan haar voorbij te gaan. Dan gaat het gruwelijk mis. Op 4 augustus 1941 vallen de Duitsers haar woonplaats binnen. Ze vermoorden haar familie, verkrachten Jelena en laten haar voor dood achter. Vanaf dat moment breekt voor Jelena een onzekere tijd aan. Ze is vastbesloten wraak te nemen op degenen die haar dit hebben aangedaan, maar hoe overleef je als vijftienjarig meisje in een wereld vol geweld?

Bij toeval stuit ze op een groep partizanen. Ze blijkt een goed scherpschutter te zijn. Al snel boekt ze vooruitgang en krijgt ze de leiding over een eigen groep vrouwelijke partizanen. Het oorlogsgeweld laat echter diepe sporen na. Ondanks haar successen verandert ze langzaam in een emotioneel wrak. De scheidslijn tussen realiteit en waanzin wordt steeds dunner. Weet ze haar wraak te voltooien?

De Mening van Veronique

Dit boek laat je niet los. Ook na het lezen, ga je op zoek naar meer.
Vooral omdat ik met open vragen bleef zitten.

Een Nederlander die de kans krijgt om de autobiografie te schrijven van een Russin? Vanuit welke hoek kwam de vraag? Jelena vroeg om haar verhaal op te schrijven aan de auteur, maar het duurde zes maanden om elkaar beter te leren kennen, vooraleer er het vertrouwen was om haar verhaal te doen. Jelena heeft haar volledige verhaal kunnen vertellen vooraleer ze stierf.

Het voorwoord gaat naar Zoja. Ook een heldin, die deel uitmaakte van de vrouwelijke partizanen, waar Jelena aan het hoofd stond, waarom kan je over haar wel iets vinden in historische schrijfsels en over Jelena niet?
In het nawoord wordt geschreven dat het doden van de Tarakan 2 kanten op kon? Is dit dan nog een biografie?
De foto op de cover blijkt die van zijn dochter te zijn. Mijn zoektocht gaat verder. Zeker na het lezen dat Olig de broer waarvan ze dacht dat die gesneuveld was, het toch had overleefd. ( Dus toch echt gebeurt?) Ik laat Jelena voorlopig nog niet los. En waarschijnlijk de schrijver van het verhaal ook niet .

Deze prachtig geschreven roman is niet de eerste van Roland Van Assen. Hij leest zeer vlot, de hoofdstukken zijn kort en je kan je tijdens het lezen volledig inleven in de wereld van oorlog en leven in Rusland. De omgeving wordt steeds mooi omschreven, waardoor je een realistische kijk krijgt van het Rusland van toen. Een
plannetje bij het boek zou misschien een meerwaarde zijn, zodat je de tocht van Jelena ook zou kunnen volgen tijdens het verhaal.

De verhaallijn slingert je steeds naar tegenstrijdige gevoelens en dat is, hoe de schrijver waarschijnlijk ook in elkaar zit.

Jelena is 15 jaar als er op een gruwelijke manier een einde komt aan haar kindertijd. Deze uitgebreide beschrijving vind je terug op de eerste 30 bladzijden. Met deze start zit je dan ook direct in het verhaal. Wat daarna volgt is een weg van de oorlog die voor mij nog onbekend was. De weg van mensen, zowel mannen als
vrouwen, die geen soldaten waren, maar wel met een groot hart voor hun land.

Enkele passages uit het boek die me zullen bijblijven zijn:

  • Ze stierf als een held en helden maken het niet lang!
  • De dood van Nadya reet oude wonden open. Haar sterven was onlosmakelijk verbonden met dat van mijn moeder.
  • Er was een bijkomend voordeel van ’s nachts wakker liggen. Je had geen last van nachtmerries.
  • Het was oorlog en iedere dag, ieder uur, iedere minuut konden de laatste zijn. Ik probeerde dat van mij af te zetten, want als ik constant met die gedachte moest leven, werd ik gek.

Heldin of moordenaar… Begripvol of onbegrijpbaar ….
Je moet dit boek gelezen hebben om er een eigen mening te kunnen over vormen.

Boekgegevens :

  • Uitgeverij : Godijn Publishing
  • Aantal pagina’s : 288
  • ISBN : 9789492115720

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories