Geef Wacht! van Tom Mariën

G

Elke dag gebeurt hetzelfde. De zee komt en gaat. Elke dag doet de Koning zijn ronde. ‘Geef wacht!’ roept hij, wanneer hij halt houdt bij de toren van de Wachter. Die recht dan zijn rug, steekt zijn kin vooruit en presenteert zijn speer. De Wachter houdt de horizon scherp in de gaten. Hij ziet de overkant niet, maar kan hem haast ruiken. Hij vraagt zich af waar de overkant juist ligt. Of er ook een toren staat met een Wachter. Hij wikt en weegt: blijft hij voor altijd in zijn eigen toren of gaat hij op zoek naar die andere kant?

Geef wacht! vertelt een gevoelig verhaal over een plek hebben en houden. Over je eigen weg zoeken en niet vinden. Over de ene en de andere kant.

De Mening van Jeroen

Het is soms moeilijk als recensent om tussen het grote aanbod aan boeken steeds (de juiste) keuze te maken. Het gebeurt dan ook meer dan eens dat leuke titels over het hoofd worden gezien en jammergenoeg verdwijnen in de massa. Zo ook met “Geef Wacht” van Tom Mariën. Toen de auteur me wat informatie toestuurde, kon ik me eerlijk gezegd niet herinneren dat ik die destijds in de catalogus had gezien. Maar de auteur wist me met een leuk promopraatje in ieder geval te overtuigen om dit boek een kans te geven. En eerlijk is eerlijk, ik heb het me geenszins beklaagd.

Om jullie alvast hetzelfde genot te schenken als ik bij mijn eerste kennismaking, deel ik heel graag het muziekbestand dat de aanvraag ondersteunde (hiertekst Tom Marien, muziek en stem : Stijn Trauwaen) en een stukje voorlees- en live tekensessie dat naar aanleiding van de jeugdboekenweek op youtube werd geplaatst. Enjoy.

“Geef Wacht” is een kruising tussen een (voor-)leesboek met tekst van Tom Mariën en een prentenboek met wondermooie illustraties van  tekenaar Yule Hermans. Het verhaal brengt dan wel een verhaal van een “Wachter” die een avontuur beleeft wanneer hij besluit niet langer te wachten, maar legt eerder de focus op de boodschap achter de plot.

Het geheel voelt als een sprookje over hoe iedereen zijn plaats in de wereld wenst te vinden en dat je soms wel verder moet kijken dan je neus lang is, maar ook over het overwinnen van angsten en vooroordelen. De diepere betekenis heeft de auteur echter lekker fijntjes verweven in het boek, zodat van een belerend vingertje hoegenaamd geen sprake is. Hoewel de opzet een doorlopend verhaal is, ontbreekt af en toe een overgangssequentie bij enkele plotwendingen. Een klein minpunt in een anderzijds aangename belevenis.

De illustraties van Hermans hebben een unieke stijl die zich niet lijkt te beperken tot realistische proporties en gekenmerkt worden door het gebruik van voornamelijk de hoofdkleuren en hun vele schakeringen. Door hun formaat (1 a 2 volle pagina’s per tekening), lenen ze zich uitstekend om ook voor grote groepen bij een voorleesbeurt te gebruiken. Een voorleesbeurt zou ik aanraden bij 5 jaar en ouder, terwijl zelf lezen eigenlijk al vanaf 8 jaar kan. Het lijkt echter aangewezen om dit samen met een volwassene te doen, zodat het volle potentieel van de tekst wordt benut.

“Geef Wacht” is een wondermooi sprookje, gehuld in een dromerig sfeertje met heerlijke illustraties. De onderliggende boodschap mag dan al niet de makkelijkste zijn om met jonge kinderen te bespreken, het is er wel een hele mooie.

Boekgegevens :

  • Titel : Geef Wacht!
  • Auteur : Tom Mariën
  • Illustraties : Yule Hermans
  • Uitgeverij : van Halewyck
  • ISBN : 9789463830171 

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories