Foeksia redt de natuur van Paul van Loon

F

Foeksia hoort een vreemd geluid in het Heksenbos. Wat is dat? Ze gaat erop af en ziet een bus met kinderen. Wat komen die in het bos doen? Waar komt al die rommel opeens vandaan? En wat zijn Grit en Murmeltje van plan?

De Mening van Jeroen

Paul van Loon is bij jonge lezers hoegenaamd geen nobele onbekende. Met zijn Dolfje Weerwolfje kende hij al aanzienlijk wat succes en ook de kleine heks Foeksia heeft heel wat fans bij de jonge lezertjes. Foeksia is dan ook niet meer aan haar proefstuk toe. De verschillende delen in de boekenreeks zijn niet meer op twee handen te tellen en ondertussen is dat magische mensje zelfs op het witte doek verschenen. Sinds Saskia Halfmouw de illustratiepen heeft overgenomen van haar voorganger, lijkt de heks al geruime tijd in haar definitieve vorm te zijn gegoten. En daar zijn we niet rouwig om.

Foeksia redt de natuur is de nieuwste telg in een reeks die nog verre van aan zijn einde is gekomen voor kinderen die zelf hun eigen boekjes willen lezen. Het bevat een vlot toegankelijk verhaal op niveau van 7-8-jarigen, zonder daarbij compromissen te maken. Niettegenstaande het hoofdpersonage al vele avonturen heeft beleefd, valt dit verhaal toch op zich te lezen zonder kennis van de voorafgaande gebeurtenissen. Zoals steeds wordt ook hier weer het klassieke weerwerk tussen goed en kwaad (lees : minder goed) geschetst, waarbij er altijd wel een happy end bij komt kijken.

Tekeningen en tekst spelen perfect op elkaar in en vormen samen een origineel en spannend geheel met een leuke hedendaagse boodschap. Dat levert meteen ook voldoende stof op om het boekje onderwerp te maken van een eerste boekbespreking of een groepsgesprek met de klas. De avonturen van Foeksia zijn trouwens net als de inhoud heel erg kindvriendelijk en brengen wereldlijke problemen en gebeurtenissen op kindermaat. Met z’n 31 pagina’s is deze uitgave netjes voldoende voor een avondvullende leesactiviteit voor beginnende lezertjes, waarbij paginagrote illustraties worden afgewisseld met kleinere tekeningen.

Foeksia heeft met haar leuke tekeningen en het vlotte verhaal alvast mijn hart veroverd. Paul van Loon bevestigt nog maar eens de sublieme kennis van zijn vak. Een aanrader.

Boekgegevens :

  • Titel : Foeksia redt de natuur
  • Reeks : Foeksia De Miniheks
  • Auteur : Paul van Loon
  • Uitgeverij : Leopold
  • ISBN : 9789025879464

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories