De Ridderprinses van Cornelia Funke

D

Prinses Violetta wil een echte ridder zijn, net als haar grote broers. Paardrijden en vechten met zwaard en lans! Maar haar vader heeft andere plannen met haar. Voor haar verjaardag wil hij een riddertoernooi organiseren, en de winnaar mag met Violetta trouwen. Dat wil Violetta helemaal niet! Maar dan meldt zich een heel mysterieuze ridder aan voor het toernooi…

De Mening van Jeroen

Cornelia Funke is als Duitse een grote bekendheid in de boekenwereld, wanneer het op kinder- en jeugdboeken aankomt. Bij ons heeft ze voornamelijk naam en faam verworven met ‘De Inkttrilogie’ (ondertussen zijn die boeken reeds een veelgezocht hebbeding) en meer recent met haar ‘Reckless’-reeks. Uiteraard zijn die boeken voornamelijk voor een jeugdpubliek bedoeld en wekken ze zelfs bij Young Adult-lezers heel wat interesse op. Maar Funke schrijft ook voor een best wel jonger publiek. Voorbeeld hiervan is haar nieuwste telg voor de Nederlandstalige markt :”De Ridderprinses”. 

De originele uitgave die onder de titel ‘Der Geheimnisvolle Ritter Namenlos’’ het levenslicht zag, dateert al van 2001, en werd in samenwerking met Kerstin Meyer gepubliceerd. Een samenwerking die trouwens al meer dan eens zijn vruchten heeft afgeworpen. Getuige zijn de sobere maar treffende en erg mooie cover en uiteraard de illustraties die het verhaal perfect ondersteunen. Niettegenstaande Funke bij deze productie de grote naam is, voert Meyer met haar tekeningen het hoge woord. Op zowat elke pagina neemt ze ongeveer drie vierde van de bladspiegel voor haar rekening.

De illustraties zijn eenvoudig gestileerd met eerder sobere kleuren, maar bieden voldoende detaillering om meer dan één kijkbeurt te rechtvaardigen. In samenwerking met de eenvoudige zinnen kunnen ze zowel gebruikt worden voor een groeps-(voor)leesbeurt als individueel lezen. Het verhaal is er eentje met een belangrijke boodschap van gendergelijkheid, dat je je niet moet laten beperken door grenzen die anderen stellen, of gewoon ‘volg je dromen’. Een boodschap op kindermaat, maar waar in een klasgroep of zelfs bij mama (of papa) op de schoot heel wat rond te vertellen valt.

Helemaal origineel is de insteek niet meer, zo zijn er ondertussen wel andere gelijkaardige verhalen uitgebracht, maar de vormgeving staat als een huis en heeft daarom net dat voetje voor bij menig concurrerende uitgave. Een topper die zowel jongens als meisjes zal aanspreken. En vooral eentje die ook lang na die eerste leesbeurt in je herinnering zal blijven.

Boekgegevens :

  • Titel : De Ridderprinses
  • Auteur : Cornelia Funke
  • Illustraties : Kerstin Meyer
  • Uitgeverij : De Vier Windstreken
  • ISBN : 9789051168082

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories