Enola & De Fantastische Fabeldieren / De Waterspuwer die ging wandelen van Joris Chamblain

E

Diep verborgen in een Natuurhistorisch Museum bevindt zich het kantoor van Enola, een bijzondere dierenarts. Haar specialiteit? Dieren uit sprookjes en legenden. Centauren, trollen en andere mythische wezens hebben voor haar geen geheimen. Dankzij de uitvindingen van de geniale Archibald reist ze, met haar maatje Maneki, de hele wereld over om de kwalen van fabeldieren te behandelen.

Is je zeemeermin haar stem kwijt? Lijkt je minotaurus verdwaald? Klop aan bij Enola, zij kan je vast helpen!

Enola & de fantastische fabeldieren zijn leuke korte fantasy-strips voor jonge lezers.

De Mening van Jeroen

Joris Chamblain wist al heel wat stripfans te overtuigen met zijn reeks over Cérise. De wondermooie illustraties van Aurélie Neyret en zijn originele en aandoenlijke verhaal waren een topcombinatie en zetten meteen de relatief jonge stripauteur op de kaart. Zijn uitgebreide oeuvre bewijst dat er heel wat fantasie in zijn hoofd omgaat en dat Cérise niet zomaar een toevalstreffer was, die reeks alleen al telt ondertussen zes afleveringen en voor het franstalige publiek heeft hij al zo’n kleine 50 verschillende titels klaargestoomd.

Uiteraard wordt een eerste indruk van een strip niet meteen bepaald door de scenarioschrijver, maar mag meestal de illustrator met de pluimen gaan lopen. Ook bij “Enola en de fantastische fabeldieren 1” is dit het geval. Het verhaal van Chamblain, dat luistert naar de titel “De waterspuwer die ging wandelen” is best charmant en boordevol fantastische insteken, maar het is uiteindelijk Thibaudier die het geheel weet vorm te geven door haar erg leuke tekeningen. (de originele titel klonk echter toch wat poëtischer – La gargouille qui partait en vadrouille)

Chamblain schept een wondere wereld waar allerlei fabeldieren rondwaren. Het geheel oogt wat middeleeuws, met hier en daar pseudo-moderne accenten. De personages in het verhaal zijn stuk voor stuk wat stereotypisch op het blad geschetst, terwijl de fabeldieren een eerder schattige indruk nalaten met een hoog knuffelgehalte. De focus van de beeldvakken ligt voornamelijk op de verschillende karakters en hun belevenissen, terwijl de achtergronden eerder sober worden ingevuld, zonder veel detail of diepgang. (een enkele uitzondering terzijde gelaten).

Het plot is best leuk, maar voelt voor een volwassen publiek wat te eenvoudig aan. Voor de beoogde jeugdige lezer van pakweg 12 jaar is dit ongetwijfeld wel een schot in de roos. De sterkte van Cérise wordt hier niet geëvenaard, maar het eindresultaat mag er best wezen en zal veel jonge fantasie-liefhebbers zeker weten te bekoren.

Stripgegevens :

  • Titel : De Waterspuwer die ging wandelen
  • Reeks : Enola & De Fantastische Fabeldieren
  • Scenarist : Joris Chamblain
  • Illustraties : Lucile Thibaudier
  • Uitgeverij : Silvester Strips
  • ISBN : 9789463062046

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories