Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers

B

Geestig, hartverwarmend en ontroerend jeugdboek van Marlies Slegers.

Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers (bekend van Onder mijn huid, Verdrinken en Backpack) is het hartverwarmende verhaal over een 12-jarige jongen die met humor en op geheel eigen wijze de dood van zijn vader leert accepteren.

Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Dat mieren een vlot kunnen bouwen om een overstroming te overleven. Dat er een naam bestaat voor de angst dat er pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dat soort dingen.

Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren. Niet alleen raakt hij daardoor in grappige en bijzondere situaties verzeild, ook komen er nieuwe mensen in zijn leven die ervoor zorgen dat hij en zijn moeder het leven weer zachtjes durven te omarmen.

Briefjes voor Pelle is een troostrijk verhaal, geschreven in een toegankelijke en prettige schrijfstijl. Met sfeervolle, full colour geïllustreerde schutbladen van illustrator Linde Faas.

De Mening van Veronique

Wauw! Dit is zo’n mooi boek. Alle lettertjes zorgvuldig gekozen, woorden waarbij je blij, verdrietig en terug warm van wordt, zinnen op de juiste plaats neergepend. Ondanks het verdriet in het boek, maken de klanken van muziek, de liefde voor elkaar en nieuwe liefde er een echt pareltje van.

Illustrator Linde Faas heeft met haar 3 tekeningen, de kaft en de schutbladen, die ze voor het boek maakte een herkenbare stempel op het boek geplaatst. De kaft is het eerste  waar je naar kijkt als je zonder verwachtingen een boek zoekt. De verschillende schakeringen van blauw waar Pelle samen met Aran op het platform van de boomhut zitten, geven al een direct warm gevoel mee van het boek. Pelle precies zwevend op het randje, met een brief in zijn handen, die alleen voor hem bedoeld is. De lianen die precies omgekeerde hartjes  zijn. Deze facetten samen met de titel brengen allemaal bij tot de nieuwsgierigheid van heel wat lezers.  

En zelf had ik dan nog niet door dat dit een boek is waar rouwverwerking en verdriet wel centraal staan. Normaal ben ik geen voorstander van zo’n beladen kinderverhalen.

Maar dit verhaal is zo mooi op papier gebracht, eenmaal je aan het lezen gaat, kan je gewoonweg niet stoppen. Het is heel aangrijpend maar toch hartverwarmend met hier en daar een grappige toets.

In dit boek ga je niet op zoek naar hoofdstukken, maar lees je van het ene briefje naar het andere. Ieder stukje wordt met zoveel liefde behandeld, dat je geen idee hebt, dat je alweer bij het volgende briefje gekomen bent. Elk woord is zo zorgvuldig gekozen en opgeschreven dat het gewoon klopt. Je zit als het ware naast Pelle. Je wacht met spanning af om de doos met briefjes te openen. Je wordt mee  boos als er plots een briefje verdwijnt. Je droogt je tranen als het eventjes heel moeilijk verloopt. Je wordt zelf meegezogen in de manier van nadenken en verdringen van gevoelens bij hoogbegaafde kinderen.

 Maar je sluit dit verhaal af met een lach, want Pelle,  jij komt er wel!

Boekgegevens :

  • Titel : Briefjes voor Pelle
  • Auteur : Marlies Slegers
  • Illustraties : Linde Faas
  • Uitgeverij : Luitingh-Sijthoff
  • ISBN : 9789024589944

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories