Het Dagboek van Cérise 1 – De Stenen Dierentuin van Joris Chamblain en Aurélie Neyret

H

De onderzoeken van Cerise, die afwisselend worden weergegeven als strip en als dagboek, zijn allemaal boeiend, grappig en ontroerend! Cerise is een tieneneenhalf jarig meisje dat alleen met haar moeder woont. Ze droomt ervan om schrijfster te worden en is daarom begonnen met schrijven in een dagboek!

Haar favoriete onderwerp: mensen, vooral volwassenen. Die zijn zo ingewikkeld dat Cerise ze beter zou willen begrijpen. Ze vindt het leuk om ze in de gaten te houden en te proberen te raden wat voor geheimen ze verbergen… Meneer Vraagteken bijvoorbeeld… Elke zondag duikt deze oude man het bos in met zware potten verf in zijn handen. Wat doet hij daar de hele dag? En waarom ziet hij er zo verdrietig uit als hij ’s avonds terugkomt?

Ga met Cerise mee diep het bos in, voor haar eerste onderzoek. Al meer dan 1 miljoen lezers maakten kennis met de verhalen van Cerise!

De Mening van Jeroen

Voor elke lezer is er wel wat op de markt te vinden. Als je geen fan bent van dikke boeken, kan je er zeker wel eentje van een minder formaat vinden. Hou je van actiehelden en veel illustraties, kan je al gauw bij een graphic novel of een comic terecht en voor de doorsnee fans van het getekende verhaal, vind je zeker wel een strip op je maat. Maar zoals steeds heb je ook titels die zich ergens op de scheidingslijn tussen verschillende genres of formaten ophouden.

Het Dagboek van Cerise van Joris Chamblain en Aurélie Neyret is er zo eentje. Het is dan wel in opzet een strip, maar door zijn omvang heeft het eerder de allures van een graphic novel en bij momenten voelen de uitvoerige teksten als een gewoon leesboek aan. Je zou meteen kunnen concluderen dat dit product dan eigenlijk kant noch wal raakt, maar integendeel, alle elementen vullen elkaar perfect aan en vormen samen een uiterst charmant geheel.

Terwijl Joris Chamblain al heel wat verhaallijnen op zijn conto kan schrijven, heeft Neyret een veel minder omvangrijke bibliografie. Voor haar was Het dagboek van Cerise dan ook eerder een doorbraak van haar solowerk waarmee ze toch al enkele belangrijke prijzen mee in de wacht wist te slepen. En het moet gezegd, de illustraties die deze strip sieren zijn wondermooi. De illustratrice koos ervoor afstand te nemen van de strakke afgelijnde tekeningen en wisselt ruw ingekaderde scènes af met illustraties die tussen het geheel over het blad worden verdeeld, collages of paginavullende tekeningen die de grandeur van het verhaalmoment benadrukken. Dit alles in tal van zachte kleuren die een zekere rust uitstralen.

De illustraties van Neyret zijn dan ook een perfecte match met het aandoenlijke verhaal van Chamblain. De plot moet het niet hebben van knotsgekken avonturen of spetterende actiesequenties, ,het is een ingetogen soort sprookje waar je geen leeftijd op kan plakken. Zowel jonge lezers (zelfs die waarbij je nog moet voorlezen) als lezers van wat gevorderde leeftijd (lees volwassenen, ouders, grootouders enz) zullen hier ongetwijfeld veel plezier aan beleven.

We kennen ondertussen al wat titels uit het gamma van Silvester Strips, maar deze steekt er toch met kop en schouders bovenuit. Een must-read voor iedereen die zich stripliefhebber wil noemen.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories