Het Spookt op Nummer 113 / Ongewenst Bezoek van Mr Tan en Yomgui Dumont

H

Wanneer Elliot met zijn ouders verhuist naar de Jammerstraat 113, beseffen ze niet dat het eigenlijk een spookhuis is, waar iedereen in het dorp in een verre boog omheen loopt. Vooral voor Elliot gaan de poppen aan het dansen, omdat zijn altijd drukbezette ouders hem vaak alleen thuis achterlaten. Het klikt echter al snel met de geestige inwoners van huis nummer 113. Tot Elliots nieuwe oppas zich komt voorstellen. Ze besteedt geen aandacht aan hem, maar is duidelijk naar iets anders op zoek. Spoken, misschien…?

De Mening van Jeroen

Spoken, geesten en griezels hebben altijd al een zekere fascinatie bij me opgewekt. Met volwassen meesterwerken van Koontz of Saul tot de schrijfsels voor jeugdige lezers van Horowitz of Noordraven, ik mocht er al heel wat verslinden. Maar spoken hoeven niet altijd angst aan te jagen om een goed boek op te leveren. Mr Tan en Yomgui Dumont sloegen de handen in elkaar en brengen ons een spookverhaal met een leuke twist.

Blloan Junior, een imprint van Ballon Media brengt al langer eigenzinnige en succesvolle vertaaltitels naar het nederlandstalige jeugdpubliek. Dit keer viel hun oog op “Het Spookt op nummer 113”, een terechte aanwinst voor hun reeds indrukwekkende catalogus. Dit eerste deel in de reeks, dat luistert naar de titel “Ongewenst Bezoek”, dompelt de lezer onder in een kruising tussen stripverhaal en graphic novel, gebundeld in een heel aantrekkelijke hardcoververpakking. 

In tegenstelling tot heel wat andere jeugdverhalen, zijn de spoken niet de boosdoeners in dit verhaal, maar vertolken ze evenmin de rol van helden. Het hoofdpersonage Elliot draait hierbij alle rollen om. Niet alleen nemen de spoken de opvoedende rol van zijn ouders over, Elliot neemt de rol van reddende engel op zich voor “zijn” spoken. Een frisse insteek, waarbij de eigenaardigheden van de spookbewoners meer dan eens een glimlach aan de lezer ontlokken.

Het hele verhaal van zo’n 125 pagina’s is een combinatie van grijsblauw-getinte illustraties en dialogen tussen de diverse personages. Sporadisch wordt een luikje beschrijvende tekst toegevoegd, maar dit is echter minimaal en beperkt zich voornamelijk tot de inleiding en nabespreking. We krijgen bij aanvang een korte schets van de achtergrond van het hoofdpersonage en zijn belevenis voorafgaand aan de kennismaking met zijn nieuwe woning en de spoken. Daarna maakt het verhaal een sprong in de tijd en gaat enkele weken in de toekomst verder. Dat gegeven zorgt er voor dat meteen de vaart in het plot zit en is hoegenaamd geen gemis, daar het ontbrekende verhaalluik haast vanzelfsprekend lijkt.

De illustraties ogen dan wel alsof ze met de losse hand zijn getekend, de minimale, maar vloeiende lijnen zorgen voor een strak geheel. De nadruk ligt hoofdzakelijk op de personages, terwijl de achtergronden omwille van de verhaallijn en monochrome illustratietechniek tot een minimum beperkt blijven. Een goeie keuze, zodat de aandacht van de lezer ten allen tijde bij de verhaallijn blijft. 

“Het spookt op nummer 113” kan je niet zomaar een stripverhaal noemen, maar voor een echte graphic novel is de plotlijn dan weer net iets te eenvoudig. Het geheel is echter een ideaal tussenproduct voor lezers tussen 8 en 14 jaar. Ouder mag natuurlijk ook altijd. De verhaallijn en dialogen zijn uiterst toegankelijk en bevatten een laagdrempelige woordenschat. 

Blloan heeft met “Het spookt op nummer 113” wederom een ijzersterke reeks in hun arsenaal die we alleen maar als echte aanrader kunnen bestempelen. Ben je gek van jeugdboeken en ben je op zoek naar een vermakelijk en luchtig boekje dat geen uren leesinspanning verreist? Dan ben je met “Ongewenst bezoek” aan het juiste adres. En nu kunnen we alleen maar uitkijken naar de vertaling van het tweede deel.

Boekgegevens :

  • Titel : Ongewenst Bezoek
  • Reeks : Het spookt op nummer 113
  • Auteur : Mr Tan
  • Illustraties : Yomgui Dumont
  • Uitgeverij : Blloan Junior
  • ISBN : 9789403217321

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories