Heksengrietjes 1 / Toverformules op de dool van Joris Chamblain en Lucile Thibaudier

H

In het dorpje Manenwende wonen alleen tovenaars en heksen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wordt er met toverformules gegoocheld. Wanneer drie kinderen echter het slachtoffer worden van een paar vreemde spreuken, zijn alle ogen gericht op het meisje dat ruzie met ze heeft gehad: Harmony.

De Mening van Jeroen

Het is altijd verfrissend om nieuw talent te ontdekken in de boekenwereld, maar het is nog meer verrassend wanneer je een “nieuwe” uitgeverij mag leren kennen. Kennes Uitgeverij is dan wel niet helemaal nieuw-Nieuw, maar werd in 2019 in het leven geroepen om hun aanbod dat reeds voordien beschikbaar was voor de franstalige markt onder de noemer Kennes Editions, nu ook naar Vlaanderen en Nederland te brengen. Als eerste kennismaking met hun uitgaves, mocht ik “Heksengrietjes” van een passende lees- en bespreekbeurt voorzien.

Joris Chamblain die ons eerder al wist te verrassen met de wondermooie uitgaves van “Dagboek van Cérise” en recent nog met de nederlandstalige uitgave van “Enola”, waar hij net als voor deze stripreeks de samenwerking aanging met Lucile Thibaudier, brengt ons een fantasieverhaal over een wereld waar magie een alledaags gegeven is. Hierbij legt hij de focus op een jonge heks en haar belevenissen. 

Deze eerste strip uit de serie brengt ons twee verhalen, of liever twee aspecten van het zelfde verhaal. Enerzijds krijgen we het hoofdverhaal waarbij het hoofdpersonage ‘Harmony (Nini)’ het verhaal beleeft en anderzijds krijgen we een korte versie van datzelfde verhaal waarbij de magische bezem ‘Norbert’ zijn gelijktijdig lopende belevenissen schetst. Een best wel originele aanpak die net dat beetje extra verschaft. Afsluiten doet de schrijver met enkele ‘foto’s’ uit het gezinsalbum. 

De tekenstijl van Thibaudier oogt lekker speels, maar toch strak, zonder dat de illustraties daarbij gestileerd aanvoelen. Ook het kleurgebruik is steeds vrolijk en passend bij de sfeer binnen de verhaallijn. Terwijl de echte belevenissen van kleur worden voorzien in een rechtlijnig kader, krijgen herinneringen of gedachten dan weer een afgerond kader en zwart-wit opmaak mee. Wel leuk om zo subtiel dergelijke details te duiden.

Verhaalsgewijs zit het geheel netjes en vlot in elkaar, ook illustraties passen perfect binnen het geheel en leveren een heel aantrekkelijk totaalplaatje, alleen mocht best wat meer werk gemaakt worden van enige detaillering in de illustratiekaders en een wat diepgaander aanpak van de achtergrond. Bij momenten ogen de kaders, met uitzondering van de personages wat leeg. Een klein minpunt in een anderzijds foutloos parcours.

Het eerste deel van deze reeks komt in een verzorgde hardcover uitgave waarbij de hoofdpersonages op de omslag van een glossy opdruk werden voorzien. Een geslaagde eerste ervaring met “Heksengrietjes” en Kennes Uitgeverij. Onze verwachtingen zijn hooggespannen voor hun volgende publicaties.

Stripgegevens :

  • Titel : Toverformules op de dool
  • Reeks : Heksengrietjes
  • Scenario : Joris Chamblain
  • Illustraties : Lucile Thibaudier
  • Uitgeverij : Kennes Uitgeverij
  • ISBN : 9789464006087

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories