Boerman van Dominique Biebau

B

Jonathan woont alleen met zijn vader in de Stinkblokken. Op school wordt hij gepest, zo hard dat hij ziek wordt en bij zijn oma moet gaan logeren. Dat loopt eerst niet zo vlot, maar dan ontdekken ze samen Jonathans superkracht… Boerman is een verhaal over tegenslagen en meevallers, over helden die ook maar gewone mensen zijn.

Dominique Biebau is leraar Nederlands. Hij schrijft normaal spannende boeken voor volwassenen. Zijn recentste boek Russisch voor beginners werd bekroond met twee belangrijke thrillerprijzen, de Hercule Poirotprijs 2019 en De Gouden Strop 2020. Boerman is zijn eerste kinderboek.

De Mening van Jeroen

Eerlijk is eerlijk, de naam ‘Dominique Biebau’ deed geen belletje bij me rinkelen, toen ik voor het eerst zijn jeugdboek “Boerman” in handen kreeg. Evenmin had ik al enige ervaring met de publicaties van uitgeverij Vrijdag, die nochtans onderdak biedt aan een uitgebreide selectie auteurs. Zo kan je er Laura Janssens en Anne-Laure Van Neer terugvinden, maar naast al dat volwassen schrijfgeweld, kan je er ook enkel jeugdboeken ontdekken. En in dat segment kreeg ik de kans om “Boerman” aan mijn kritisch oog te onderwerpen.

Biebau die waarschijnlijk nog het meest bekend is bij boekenkenners met zijn “Russisch voor Beginners”, begeeft zich voor het eerst in de lees-leef-wereld van de jongere boekenfans met een eigenzinnig verhaal over familie, rouw, afscheid, verwerken en verdriet. Een boek dat die eerder zware thema’s op een luchtige manier poogt aan te brengen en daar ook wonderwel in slaagt. Elke thematiek wordt functioneel in het verhaal verwerkt en krijgt op geen enkel moment de bovenhand.

De auteur toont met zijn schrijfstijl, dat hij geen groentje meer is in het vak. Meer nog, het lijkt haast alsof hij eveneens een doorwinterde jeugdschrijver is. Het volledige plot is perfect afgestemd op een leespubliek dat alles omvat van een 8-jarige sterke lezer helemaal tot de wat kritischer oudere tienerlezer. Het taalgebruik is laagdrempelig, maar voelt nooit aan als een beperking en het verhaaltempo blijft aardig hoog doorheen het hele boek.

Biebau brengt met deze uitgave een geslaagde mix van roman en avonturenverhaal, met een vleugje thriller en een snufje fantasie. “Boerman” maakt de fantastische elementen in de verhaallijn ondergeschikt aan het menselijke en realistische aspect en scoort daarmee heel wat punten. Hierdoor blijft het hele gebeuren lekker herkenbaar voor het doelpubliek en kan het boek een breed interesseveld aanspreken.

Hou je van spanning, een verhaal over vriendschap, een ongewone superheld, een avontuur of een verhaal over echte mensen zoals jij en ik? Boerman bevat het allemaal en maakt er een lekker soepje van dat heerlijk vlot wegleest. Zo’n boek dat meteen bij het verschijnen zijn plekje heeft verdiend in elke jeugd- en schoolbibliotheek.

Boekgegevens :

  • Titel : Boerman
  • Auteur : Dominique Biebau
  • Uitgeverij : Uitgeverij Vrijdag
  • ISBN : 9789460019388

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories