Ijzerhart van Mara Li

I

De jonge weefster Cliona heeft haar leven lang al last van onheilspellende dromen. Wanneer haar onderkomen door een vreemd ongeluk verwoest wordt, vindt ze onderdak bij de monniken die haar ooit als baby in het woud hebben gevonden. Maar haar leven raakt pas echt in een stroomversnelling als een nieuwe landheer zijn intrek neemt in de nabijgelegen Eikenburcht en zijn oog op haar laat vallen.

Hoewel Heer Declan een charmant en ruimhartig man lijkt te zijn, heeft Cliona toch het gevoel dat hij een duister geheim heeft. Bovendien doet zijn zwijgzame dienstknecht Cú er alles aan om haar weg te jagen. Maar wat als er een oude magie tot leven wordt gewekt en Cliona’s dierbaren in gevaar komen? Zal Cú bereid zijn om aan haar zijde te vechten of zal hij haar verraden?

Een prachtig geschreven fantasyverhaal met als setting het Ierland van de tiende eeuw.

De Mening van Elsa

Van Mara Li heb ik inmiddels al meerdere boeken gelezen en tot nu toe zijn die me goed bevallen. Dus toen ik via Dutch Venture Publishing de kans kreeg om deel te nemen aan de blogtour rondom haar nieuwste boek ‘IJzerhart’ pakte ik die met beide handen aan.

Het leuke aan de boeken van Mara Li vind ik dat ze zo veelzijdig zijn in het soort verhaal. Daarmee bedoel ik dat de stijlen nogal verschillen mede door de omgeving waarin het desbetreffende verhaal zich afspeelt. Dit boek las voor mij als een ietwat duister sprookje maar wel met een realisme gehalte op de geschiedkundige omgeving. Op de achterzijde wordt het verhaal omschreven als Fantasy met Ierland in tiende eeuw als achtergrond. En dat komt inderdaad overeen met hoe ik het YA verhaal beleeft heb tijdens het lezen.

“De zon liet zich die ochtend geen enkele keer zien, ook niet toen we met de wagen over de moeilijk begaanbare weg naar het marktplein reden.”

De personages, vooral Cliona en de mensen uit haar dorp en haar opvoeders vind ik mooi weergegeven. De karaktereigenschappen zorgen ervoor dat je hen mag en met ze meeleeft. Door de ander soort opvoeding dan je zou verwachten is Cliona zelfstandiger dan de meeste van haar leeftijd en begrijp ik de keuzes die zij maakt goed in de omstandigheden waarin ze zich nu bevind. Dus ook in die zin komt het geheel realistisch over.

“Mijn humeur was nog steeds opperbest toen de ondergaande zon een langzaam maar zeker eind aan het Midwinterfeest breidde.”

Uiteraard is het ook een Fantasy boek dus gebeuren er genoeg bijzondere magische dingen waardoor het verhaal nog verrassender interessant is om te lezen en van te genieten van begin tot eind. Ik wilde graag doorlezen wat betekend dat het verhaal mij geboeid vasthield. De wendingen in het verhaal zijn origineel en zorgen ervoor dat het niet compleet voorspelbaar wordt hoe alles zal verlopen. Dit draagt bij aan het leesplezier waarmee ik dit boek gelezen heb.    

“Ik greep de teugels uit zijn handen en bracht ons paard glibberig tot stilstand op het modderpad.”

Door de schrijfstijl was het voor mij goed voor te stellen hoe bepaalde situaties eruit zouden zien en bovendien zorgt het ervoor dat ik soepel al lezende door het verhaal vloog. De bewoording past bij het YA genre, is toegankelijk voor vele lezers van alle leeftijden en leest ook nog eens prettig.  

“Ik liep langs het bieskaarsje in de nis naast zijn bed en keek naar het oude wandkleed dat aan de muur hing.”

Ik vind ‘IJzerhart’ wederom een goed verhaal van Mara Li. Wellicht niet een enorm leerzaam verhaal alhoewel het maar blijkt dat je altijd je eigen hart oftewel je intuïtie dient te volgen. Dus misschien toch leerzamer dan ik dacht? Maar dit moet zeker niet altijd een voorwaarde zijn voor een boek, soms is het ook gewoon goed en heel erg fijn om te kunnen genieten van een spannend verhaal met mooie personages. En dat laatste was bij mij zeker het geval met dit boek.       

Lieve leesgroet, Elsa.

Boekgegevens :

  • Titel : Ijzerhart
  • Auteur : Mara Li
  • ISBN : 9789492585561
  • Uitgeverij : Dutch Venture Publishing

Dit boek is ook te lezen met het Kobo-plus abonnement!

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories