In het Duister van Tamara Arts

I

Vijf vrienden brengen hun zomervakantie door in de Ardennen, waar een van hen een huis heeft geërfd. Zodra ze daar arriveren, loopt niets zoals gepland. Een storm dwingt hen om binnen te blijven. Steeds meer onverklaarbare, lugubere gebeurtenissen doen zich voor. Bovendien dreigt hun vriendschap door overspel uiteen te vallen. Ze voelen zich niet meer veilig, want zijn ze wel de enigen in het huis? Langzaam ontrafelt zich een duister geheim.

De Mening van Jeroen

Steeds meer en meer debutanten of beginnend auteurs worden met open armen onthaald in de grote Hamley Books familie. Zo kunnen we sinds kort ook genieten van de nieuwste van Tamara Arts. Na enige ervaring op Wattpad en haar avonturen als boekblogger, zijn de verwachtingen hoog gespannen bij de leesbeurt van “In het Duister”. 

Voor haar debuut bij Hamley Books koos Arts ervoor om een Young Adult verhaal te brengen dat het best kan getypeerd worden als horror-thriller. Niet meteen de meest voor hand liggende keuze, laat staan de meest gemakkelijke of toegankelijke. Maar de schrijfster gaat succesvol de uitdaging aan. Het verhaal is strak gestructureerd en de verhaallijn volgt samen met de spanningsboog een logische en goed onderbouwde curve. De schrijfster vermijdt netjes alle valkuilen van het genre en slaagt erin om met net voldoende beschrijvende elementen de juiste sfeer op te wekken, zonder dat er ook maar ergens een woord te veel of te weinig wordt gebruikt.

De 27 hoofdstukken (en een extra stukje) van de 300 pagina’s tellende uitgave, wisselen telkens van gezichtspunt tussen de vijf hoofdrolspelers. Dat zorgt er niet alleen voor dat er niet echt één hoofdrolspeler de boventoon voert, maar het geeft de lezer ook de kans om alle personages met evenveel diepgang te leren kennen. En ook dat doet de auteur perfect, ze voorziet voldoende ruimte om de achtergrond van de gebeurtenissen in het boek te kaderen en haar vijf antagonisten van herkenbare karakters en emoties te voorzien. 

Een leuk gegeven is overigens de occasionele en nadrukkelijke verwijzing naar clichés uit het horrorfilmgenre, waarbij ze meteen de genre-critici de mond snoert. Het verhaal heeft een vlot tempo en passende schrijfstijl voor een young adult publiek. Dat de uiteindelijke climax niet geheel onvoorspelbaar is, wil ik dan wel wijten aan het feit dat ik als grote horrorfan al teveel van dit soort verhalen heb gezien of gelezen om nog echt om een verrassing verlegen te zitten. 

Na de leesbeurt van “In het Duister” kunnen we alvast enkele stevige conclusies trekken : Tamara Arts heeft een vlotte pen en staat stevig haar “mannetje” in een niet zo voor de handliggend genre. Ze vinkt netjes alle must-haves van een young adult publicatie aan en doet dit met een flair van een auteur met vele jaren schrijfervaring. Neem daarbij de mooie vormgeving van de uitgave en Hamley Books heeft er wederom een sterkhouder bij.

Boekgegevens :

  • Titel : In het Duister
  • Auteur : Tamara Arts
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967686

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories