Een circus van schimmen van R.J. Ellory

door Jeroen Dejaegere

Met ‘Een circus van schimmen’ schreef R.J. Ellory zijn meesterwerk. Complotten, politiek, intrigerende personages; alles komt samen in een mix van literatuur en spanning.

Kansas, 1959. Reizend circus Diablo strijkt neer in Seneca Falls. Wanneer er een lijk onder het carrousel wordt aangetroffen, wordt FBI-agent Michael Travis op de zaak gezet. Travis krijgt te maken met Edgar Doyle, de illustere leider van het circus, die ontwijkend en raadselachtig antwoordt. De zaak voert veel verder dan het in eerste instantie lijkt. Wanneer zelfs de hoogste bazen als J. Edgar Hoover, van de FBI en de CIA betrokken lijken te zijn, beseft Travis dat hij niets meer als waarheid kan aannemen. Hij begint zijn onderzoek van voren af aan en duikt er dieper in dan alle betrokkenen hadden gehoopt…

De Mening van Sven

R.J. Ellory begon te schrijven 1987 maar stopte een achttal jaar omdat men zei dat het commercieel niet verantwoord was om als Britse schrijver verhalen te schrijven die zich afspelen in Amerika. In 2001 herstartte hij met schrijven.

In Een Circus Van Schimmen sleurt hij ons mee in een waanzinnig avontuur. In een krankzinnige zoektocht naar de waarheid.

Ellory slaagt erin om een sfeer te scheppen, gewoon door zijn manier van vertellen. Zijn manier van omschrijven. Ik werd als het ware gekluisterd aan het verhaal om eens het uit is met tegenzin het boek dicht te klappen. Het nam even de tijd om me te kunnen losrukken van het verhaal.

Deze auteur is volgens mij een expert in het beschrijven van personages. Ze zijn enorm diep uitgewerkt. Voor het hoofdpersonage Travis maakt hij gebruik door passages uit zijn verleden te beschrijven. Die verleden tijd zorgt ervoor dat je als lezer Travis zijn karakter volledig begrijpt. Maar ook de andere personages worden niet vergeten. Ieder van hen bestaat uit verschillende laagjes waarvan je popelt om elk laagje aan een inspectie te onderwerpen.

Normaal ben ik niet de lezer die graag eindeloze dialogen leest maar die van Ellory konden niet lang genoeg zijn. Diepgaande , betekenisvolle discussies tussen personages. Hij schept een fantastische dynamiek.

Het slot heeft hier en daar wel nog een verrassing die op het juiste moment zijn intrede in het verhaal doet.

Conclusie

Diepe en dynamische dialogen tussen enorm ontwikkelde personages. Een zoektocht waar je als lezer meegesleurd wordt. Meegesleurd op zoek wat de waarheid nu eigenlijk is.

Boekgegevens :

  • Titel : Een Circus van Schimmen
  • Auteur : R.J. Ellory
  • Uitgeverij : De Fontein
  • ISBN : 9789026137600

You may also like

Plaats een bericht