Robin Hood / Kraken, Kapen en Vlammende Pijlen van Robert Muchamore

R

Robin is op de vlucht. De enige plek om je te verstoppen is Sherwood Forest. Het is een riskante plek, met beren, slangen en de bevolking van bandieten, terroristen, sekteleden en motorbendes.

Locksley City zit in een neerwaartse spiraal sinds de laatste autofabriek werd gesloten. Scholen en ziekenhuizen vallen uit elkaar, verlaten huizen worden vernield door vandalen en de politie wordt gecontroleerd door de lokale gangster Guy Gisborne. Als de vader van Robin Hood zich uitspreekt tegen corruptie, wordt hij beschuldigd van een overval en in de gevangenis gegooid. De twaalfjarige Robin is op de vlucht. De enige plek om je te verstoppen is Sherwood Forest, dat zich honderden kilometers uitstrekt, van het Victoriameer tot de Eastern Delta. Het is een gevaarlijke plek, waar de beren en slangen bijna net zo eng zijn als de menselijke bevolking van bandieten, terroristen, sekteleden en motorbendes. Robin wil wraak nemen op de mensen die zijn vader in de gevangenis hebben gegooid. Maar eerst moet hij leren overleven in het bos.

De Mening van Jeroen

Robert Muchamore is niet meteen een auteursnaam die in ons taalgebied bij de huidige generatie van jeugdige lezers nog echt bekend in de oren klinkt. Meer dan tien jaar geleden wist hij echter wel te scoren bij een select clubje nederlandstalige lezers met zijn internationaal erg populaire reeks “Cherub”. Bij ons is er helaas nooit echt sprake geweest van een grote doorbraak, ook al was iedereen die de boekenreeks in handen kreeg unaniem lovend. Met een klein beetje geluk kun je her en der nog een verzamelbox met enkele delen uit de serie terugvinden. Maar om kennis te maken met deze schrijver, hoef je gelukkig niet meer in de donkerste hoekjes van de boekhandel op zoek. Uitgeverij Billy Bones nam Muchamore onder hun vleugels voor de vertaling van zijn nieuwste reeks “Robin Hood” die nu lekker in de etalage ligt te pronken.

Uitgeverij Billy Bones is in zijn relatief jonge leven als imprint van Meis en Maas uitgegroeid tot een quasi-keurmerk van leesboeken voor de jeugd. Denk daarbij maar aan sterkhouders als Tom Fletcher, Katherine Applegate of recenter nog, nieuwkomer Michael Reefs die de lovende recensies van de vele fans en lezers wisten op te stapelen. Stuk voor stuk zijn deze leesboeken niet alleen inhoudelijk ijzersterk te noemen, ook hun vormgeving weet telkens weer de potentiële lezer te overtuigen. Het eerste deel “Kraken, Kapen en Vlammende Pijlen” uit de Robin Hood-serie zet deze succesreeks dan ook verder, met een hardcover die meteen tot de verbeelding spreekt.

Het boek is er eentje die niet zomaar aan één soort genre-fans kan toegewezen worden. Het bevat een vleugje dystopie, heel wat avontuur en zit boordevol met heerlijke actie-sequenties. Niet alleen heeft de cover een filmische uitstraling (en dan al helemaal eentje van een ware blockbuster), het geheel leest ook als een echte actiefilm. We worden een handvol hoofdstukken ondergedompeld in de wereld van Robin Hood en krijgen als het ware een introductie, maar voor je het weet wordt de spanning opgevoerd en loopt het verhaal als een trein. De hoofdpersonages mogen dan wel jonge tieners zijn, ze worden als uiterst zelfstandige en volwaardige karakters neergepend die voldoende geloofwaardig de plot weten te dragen.

Het verhaal van iets meer dan 260 pagina’s, is opgebouwd uit bijna 60 kleine hoofdstukken die elk voorzien zijn van een beschrijvende titel. De schrijfstijl is niettegenstaande zijn erg laagdrempelige aanpak toch voldoende beklijvend om een breed publiek aan te spreken. Qua taalgebruik wordt een leeftijd van 11+ voorgesteld, al kan die wat variëren naargelang de leeskunde van de lezer in kwestie, maar ook een young adult-publiek of zelfs ouder, zal ongetwijfeld een fantastische leesbeurt beleven met dit boek. De opdeling van het verhaal in de vele korte hoofdstukken, zorgt er overigens voor dat het niet alleen bruikbaar is bij de voormelde leeftijdsgroep als zelf-te-lezen-boek, maar ook dat het uitstekend kan fungeren als voorleesboek voor een wat jonger publiek.

Deze reeks draagt dan wel de titel “Robin Hood”, het zou het geheel onrecht aandoen om die als louter hertelling van de klassieker te benoemen. Het is echter zoveel meer. De auteur nam de meest iconische elementen van het gekende verhaal en maakte die zich volledig eigen in een ultramodern jasje. Klassieke elementen gaan hand in hand met hoogtechnologische gadgets, gekende personages krijgen een diepgang die net iets verder gaat dan hun stereotypering van het verleden en enige maatschappijkritiek is (zij het op kindermaat) nooit veraf.

Na geruime tijd windstilte in ons taalgebied is Muchamore terug en hoe. Wederom een topper aan het succesverhaal van Billy Bones toe te voegen.

Boekgegevens :

  • Titel : Kraken, Kapen en Vlammende Pijlen
  • Reeks : Robin Hood
  • Auteur : Robert Muchamore
  • Uitgeverij : Billy Bones
  • ISBN : 9789463850308

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories