In ‘Kaida en de tocht naar de zeekoning’ volg je de gebeurtenissen van drie dieren:
Alten is een kleine beer en nog maar een jaar oud als zijn moeder wordt gedood door Kaida, een monsterbeer. Alten kan ontsnappen maar zweert wraak…
Cross leidt als wolf een gemakkelijk leven in de wolvenroedel samen met zijn vriend Vench. Maar Cross heeft een probleem, een probleem dat hem eens zwaar in moeilijkheden kan brengen…
Bij de diepe kloven delen twee poema’s een territorium. Kaida stroopt het hele land af en zo hebben de dieren waaronder de poema’s Sprint en Renner geen eten. Ze leiden honger en besluiten daarom om eten te zoeken in de mensenstad, met gevolgen…
De beer, de wolf en (nog slechts) één van de poema’s komen er op een dag alleen voor te staan en ontmoeten vervolgens elkaar. Samen met de hulp van een wijze kerkuil vertrekken ze op tocht naar het koninklijke Hundday-meer om de zeekoning te waarschuwen voor Kaida.
De Mening van Jeroen
Als recensent krijg je heel wat diverse genres en uitgaves onder de ogen en moet je van heel wat markten thuis zijn. Wanneer ik commerciële uitgaves van grote uitgeverijen ga beoordelen, dan worden die op hun verkoopbaarheid, grootte van het potentieel leespubliek of originaliteit beoordeeld. Bij uitgaves in eigen beheer en beginnend auteurs ben ik altijd wat terughoudender om hen aan dezelfde strenge normen te onderwerpen en al helemaal wanneer een boek eigenlijk niet zomaar in de mainstreampublicaties valt onder te delen. En net als een dergelijk buitenbeentje kreeg ik “Kaida en de tocht naar de zeekoning” aangeboden ter recensie aan de hand van Juliàn Willems bij POD uitgave van Storyland.
“Kaida” is niet zomaar een jeugdboek van een beginnend auteur en het zou dan ook niet eerlijk zijn om deze als een doorsnee uitgave te benaderen. Dit verhaal is het liefdeskind van een 11-jarige auteur die met zijn schrijfsels wil aantonen dat je altijd wel ergens goed in kan zijn, zelfs al loopt het op een ander vlak niet zo vlot. Schrijver Juliàn Willems heeft namelijk dyscalculie.
Wanneer we dit schrijfwerk bekijken als een verhaal geschreven door een jonge tiener, dan zal iedereen tot dezelfde conclusie komen, namelijk dat dit een uitzonderlijke prestatie is voor iemand van die leeftijd. Doorheen de verhaallijn kan je alvast een ruwe maar talentvolle schrijfstijl ontdekken die met de nodige ervaring en sturing, in de toekomst best wel hoge ogen zou kunnen gooien in het reguliere boekencircuit. Terwijl de meeste kinderen aan het einde van het lagere school niet verder komen dan een onsamenhangend opstel van pakweg twee a4-tjes lang, slaagt deze jongen erin om een project van net iets meer dan 100 bladzijdes in goede banen te leiden.
Natuurlijk kent dit boek niet de gelikte structuur van een doorwinterd auteur en is de plot bij momenten wat gekunsteld of voelt het net wat teveel als een opsomming van gebeurtenissen aan, eerder dan een doorlopend geheel. Zelfs de veelheid van personages kan de leesbeurt ietwat bemoeilijken. Het is voornamelijk een werkstuk waar de schrijver overduidelijk heel veel tijd en aandacht aan heeft besteed. Het plot mag dan wel overwegend een fantastische insteek hebben, het geheel is doorspekt met kleine weetjes die het opzoekingswerk van de auteur verraden.
Niet alleen heeft Willems best wel wat ruw talent in de aanbieding als aspirerend schrijver, ook zijn illustraties die het boek her en der sieren, kunnen op z’n zachtst gezegd aardig genoemd worden. Ik ken heel wat vrije schrijvers die niet hetzelfde illustratieniveau behalen. Een leuk extraatje dus.
Voor een doelpubliek van 8- tot 12-jarigen zal de vertelstijl uiterst herkenbaar blijken en zal menig lezer ongetwijfeld jaloers worden op de kunde van dit jonge talent. Met een correcte begeleiding kunnen de oneffenheden weggepoetst worden, een eigen beklijvende schrijfstijl verworven worden, en een strakke structuur aangeleerd. Het talent is er in ieder geval al voldoende aanwezig.
Boekgegevens
- Titel : Kaida en de tocht naar de Zeekoning
- Auteur : Juliàn Willems
- Uitgeverij : Storyland / POD
- ISBN : 9789403622965