Lynx – Boek 1 van Perrotin en Eremine

L

In de verre toekomst onderzoekt agent Bor van IDPER, het Interplanetaire Departement ter Preventie van Ecologische Rampen, in zijn eentje planeten in de vier uithoeken van de hele Melkweg. Die missies zijn het enige dat zijn leven nog zin geeft na een zwaar persoonlijk drama.

Daar komt verandering in wanneer Annet, een arrogante jonge agente, en de erfgename van een zeer invloedrijke ondernemer, zijn nieuwe partner wordt…

De Mening van Jeroen

Silvester Strips is ondertussen een gevestigde waarde geworden in stripland en is dat trouwens al geruime tijd. Bij hen zal je overigens niet zomaar de eerste de beste doorsnee huis-, tuin- en keukenstrip terugvinden, ze staan uitgave na uitgave garant voor het betere beeldverhaal. Daar ze niet gemakshalve teruggrijpen naar de meest voor de hand liggende of populaire auteurs en tekenaars is best bewonderenswaardig. Maar het mag dan ook helemaal niet verwonderen dat heel wat van de talenten in hun stal in ons taalgebied nagenoeg onbekende helden zijn. Zo ook Perrotin en Eremine, het schrijversduo van de nieuwe reeks “Lynx”.

Terwijl Perrotin de Franstalige stripliefhebbers al wist te verblijden met een handvol reeksen en op zich staande uitgaves, is de Russische Eremin de nobele onbekende van het tweetal. Met dit eerste deel in de scifi-fantasy-reeks Lynx zetten ze hun gezamenlijke eerste stappen in het nederlandstalig striplandschap. Boek 1 uit de reeks brengt een scifi-setting tot leven die eerder aards aanvoelt en waarbij een futuristisch verhaal over macht en de politieke beïnvloeding van interplanetaire big tech-ondernemingen de plot voortstuwt. Het resultaat is een best wel geslaagde eco-ruimte-avonturen-thriller.

Bij de eerste leesbeurt van deze beeldroman kon ik haast niet anders dan de link leggen met het enorm populaire “Aquablue” en alhoewel quasi geen enkele strip de vergelijking met voorgenoemde titel kan doorstaan, weet Lynx toch heel wat gelijkwaardige elementen aan te voeren. De verhaallijn is strak opgebouwd, de personages werden van net voldoende diepgang voorzien om geloofwaardig te lijken en de dialogen zijn functioneel. Daarnaast laat scenarist Perrotin voornamelijk de illustraties van Eremine het verhalende woord voeren. En net die tekeningen zijn sterk, heel sterk gebracht. Zowat ieder beeldvak wordt netjes voorzien het nodige schaduw- en lichtspel, de contrasten zijn netjes weergegeven en kleuren voelen allesbehalve vlak aan. 

“Boek 1” mag dan wel het eerste deel van een reeks zijn, alhoewel er voldoende verhaalelementen voor handen zijn die nog een afsluiting behoeven, leest de strip als een op zich staande publicatie. Met z’n 56 pagina’s is die overigens van gemiddelde omvang en makkelijk op een luie namiddag door te nemen. Helemaal origineel is de opzet van “Lynx” niet echt te noemen, maar dat komt voornamelijk omdat de markt van scifi-ruimte-verhalen nu eenmaal geruime tijd dicht bevolkt is, het is echter een geslaagde samenwerking die ongetwijfeld op heel wat bijval zal kunnen rekenen. Ik ben alvast fan en kijk vol verlangen uit naar het vervolg in de reeks.

Stripgegevens :

  • Titel : Boek 1
  • Reeks : Lynx
  • Scenarist : Serge Perrotin
  • Illustraties : Alexandre Eremine
  • Uitgeverij : Silvester Strips
  • ISBN : 9789463066914

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories