Lockdown met Loempia’s – Alles is anders van Sabien van Lommel, Françoise Hagen en Maaike Verdoes

L

Corona crisis. Nederland in lockdown. Dichte sportclubs, overvolle huizen, lege schappen in de supermarkt en oneindig vaak je handen wassen. Niets is meer vanzelfsprekend, alles is anders. Soms is dat balen en soms is dat geweldig.

In dit boek vertelt een kind uit groep 8 over de hilarische en ontroerende bijzonderheden van de eerste helft van 2020: online les met slechte wifi, persconferenties met rappende Rutte en gebarentolk Irma Muis, het hamsteren van WC papier, thuiswerkende ouders, een spreekbeurt over een moeder die in het ziekenhuis werkt (#hartvoordezorg) en Willem-Alexander & Maxima die thuis Woningsdag vieren (en wie souffleerde de koning eigenlijk tijdens zijn TV toespraak?). Een actueel verhaal vol humor en herkenning. Stay safe!

De Mening van Jeroen

Ondertussen zal iedereen het wel al beseffen, dat we met z’n allen geschiedenis aan het schrijven zijn. Nog nooit zijn in de moderne wereld dergelijke maatregelen van kracht geweest voor het weren van een pandemie. Niemand die nu in leven is, heeft ooit zoiets meegemaakt. Deze situatie heeft op iedereen een impact en elke generatie beleeft het op zijn manier.

Sabien van Lommel, Françoise Hagen en Maaike Verdoes besloten in mei 2020 om de handen (virtueel dan) in elkaar te slaan en een hedendaagse en hippe jonge musical te maken van het hele gebeuren. Ze hoopten op die manier een originele eindmusical te kunnen in het leven roepen voor de vele kinderen die op het moment van schrijven de schoolbanken moesten missen. Vele honderden kinderen hebben zich erop toegelegd om de stukken van muzikaal toneelspel in te oefenen.

De vele stukjes uit het toneelstuk, werden uiteindelijk herschreven en samengebald in een boek, dat vanuit het standpunt van een jonge tiener (pre-tiener) het “leven zoals het is tijdens corona” beschrijft. Het geheel leest als een soort grappig dagboek en een weergave van de maatschappij zoals het jonge hoofdpersonage dit beleeft. Dit houdt natuurlijk in, dat niet alle insteken in het boek even “correct” beschreven zijn, en dat de gebeurtenissen eerder “ervaringsgetrouw” dan wel waarheidsgetrouw werden neergepend. Bij momenten leest het dan ook wat chaotisch en is de vertelstructuur niet steeds vlotjes te volgen. Het taalgebruik is tevens afgestemd op een doelpubliek van jonge tieners, waardoor moeilijke woorden niet of nauwelijks in het geheel voorkomen.

Verwacht met dit boek niet zomaar een verhaal over corona in de strikte zin, het geheel is een samenvatting van meerdere fragmenten die samen een periode van enkele maanden omvatten. Het is dan ook niet zomaar een leesboek, maar stukje wereldgeschiedenis op kindermaat met de bijhorende vette knipoog.

Bij het boek hoort ook een volledig uitgewerkt lespakket, wat wel zo leuk is om in het nieuwe schooljaar mee aan de slag te gaan.

Jammer alleen dat dit boekje wel erg gericht is op Nederlandse termen, gebruiken en personages. Daardoor wordt het voor het Vlaams publiek heel wat minder toegankelijk en bruikbaar.

Boekgegevens :

  • titel: Lockdown met loempia’s | Alles is anders
  • auteur: Sabien van Lommel, Françoise Hagen, Maaike Verdoes
  • ISBN: 978-94-6247-180-1  / 9789462471801
  • bestelnummer: 100316-001
  • uitvoering: paperback
  • omvang:  96 pagina’s

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories