Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief van Thirza van der Lugt

S

Spannende en geestige whodunnit voor lezers vanaf 10 jaar, over de 12-jarige meesterdetective Salomé Snel.

Sinds ik Salomé ken, ben ik ontvoerd, heb ik mezelf voor schut gezet voor de hele school, en nu sta ik zelfs op het punt ergens in te breken. Niet te geloven dat ik me drie dagen geleden nog verveelde…
Als Charlie een grap uithaalt met een leraar, moet hij voor straf een jongere leerling helpen. Deze 12-jarige Salomé Snel blijkt een briljante detective te zijn, die is ingeschakeld om een mysterieuze diefstal op te lossen. Algauw wordt Charlie meegesleept in een wervelwind van logisch nadenken, verborgen aanwijzingen en onverwachte wendingen.

De Mening van Jeroen

Ik ben al altijd fan geweest van verhalen over jonge superhelden, of superslimme kinderen en speurneuzen die de meest ingewikkelde mysteries weten op te lossen. Het mag dan ook hoegenaamd geen verrassing zijn, dat ik heel erg uitkeek naar mijn leesbeurt van Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief. Het boekje stond al een eindje op mijn verlanglijst.

Salomé Snel is dan wel een boekje over (de naam zegt het zelf) een meisje dat Salomé Snel heet, vreemd genoeg neemt zij de hoofdrol in het verhaal niet voor haar rekening. Eerder is ze een soort motor achter de belevenissen van het echte hoofdpersonage Charlie. We krijgen als lezer doorheen de pagina’s dan ook heel wat meer informatie over Charlie en zijn omgeving, dan over de mysterieuze Salomé. Een beetje jammer, want een behoorlijk stuk achtergrond zou best gesmaakt worden. Het hele verhaal is dan ook opgebouwd vanuit het oogpunt van Charlie, die als het ware zijn belevenissen aan het publiek overbrengt.

De auteur houdt de gebeurtenissen ten allen tijde uiterst realistisch, waardoor het makkelijk is om als tienjarige lezer je helemaal in te leven in de verhaallijn. Je kan zelfs samen met Charlie beetje bij beetje de puzzelstukjes samenvoegen en tegelijkertijd met het hoofdpersonage de nodige linken leggen om de diefstal op te lossen.

Niettegenstaande dit een verhaal voor jonge lezers is, ligt de oplossing van het raadsel niet zomaar netjes voor de hand. Van der Lugt besteedt voldoende tijd en tekst aan de opbouw van een mooi verhaal, een geloofwaardige spanningsboog en een verrassende ontknoping. Ze hanteert overigens een vlotte pen op maat van tien jaar en ouder, zonder dat het taalgebruik al te eenvoudig overkomt.

Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief is een heel leuke jeugddetective die fans van dit genre zeker zal weten te bekoren. En wie er maar niet genoeg van krijgt, kan binnenkort(?) verder in het tweede deel.

Boekgegevens :

  • Titel : Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief
  • Auteur : Thirza van der Lugt
  • Uitgeverij : Ploegsma
  • ISBN : 9789021679884

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories