N.22 – Joyce Roele

N

Kate beschikt over een helende eigenschap en wordt daardoor al twee jaar lang, door de overheid, opgesloten. De overlevingsregels die zij van haar moeder heeft meegekregen, houden haar in leven, maar zorgen er ook voor dat ze van binnen langzaam wegkwijnt. Ze heeft de hoop opgegeven om ooit nog vrij te zijn en wanneer zij wordt overgeplaatst naar laboratorium Mentha verwacht zij niet lang meer te leven. Een onverwachte ontmoeting zorgt voor een verrassende wending in haar anders zo eentonige bestaan.

Alexander en Lena zijn op zoek naar hun beste vriendin Kate. Alexander is er van overtuigd dat het zijn schuld is dat de gave van Kate is ontdekt en hij zet alles op alles om haar te bevrijden. De zoektocht zit vol gevaren en keuzes die ze nooit verwacht hadden te hoeven maken.

Is het laboratorium het eindstation voor Kate? Of weet zij met behulp van haar vrienden te ontsnappen uit deze nachtmerrie?

Over de Auteur

Joyce Roele (1999) houdt niet van lezen en vindt schrijven niet leuk totdat ze op haar negende de fantasyhoek voor vijftien jaar en ouder in de bibliotheek ontdekt. Vanaf dat moment is ze van boeken en het schrijven van verhalen gaan houden. Ze is de jongste van zes en woont met haar ouders en nog één van haar oudere broers thuis.

De Mening van Jeroen

Er schittert een nieuwe ster aan het YA-firmament en haar naam is Joyce Roele. Een schrijfster die op de jeugdige leeftijd van 17 jaar haar debuut maakt met N.22 als een volleerd auteur met jaren ervaring. Dankzij Godijn Publishing mochten we kennis maken met dit jonge talent.

Kate is een tiener die ergens in de verre toekomst in één van de vele instellingen/laboratoria wordt opgesloten omdat ze niet is zoals de andere mensen. Ze beschikt namelijk over de gave om zichzelf en anderen te genezen. De overheid heeft het niet zo begrepen op deze afwijkingen en onderwerpt mensen met speciale gaven aan allerlei gruwelijke tests, waardoor hun levensverwachting tot luttele maanden wordt herleid. Van haar moeder kreeg Kate vier regels mee, die haar helpen te overleven in deze vreemde omgeving, maar die haar afzonderen van de medegevangen om haar heen. Wanneer ze echter onverwacht in contact komt met één van de nieuwe gevangenen, ontdekt ze dat er meer is dan de regels van haar moeder en laat ze beetje bij beetje haar emotionele schild zakken. Stilaan begint ze weer hoop te koesteren om ooit aan deze gruwel te ontsnappen. Ondertussen zitten haar beste vrienden Alexander en Lena in de buitenwereld niet stil en gaan ze op zoek naar Kate, in de hoop haar te kunnen bevrijden.

N.22 is niet zomaar fantasy, het heeft ook wat futuristische scifi-elementen met een milde dystopische ondertoon. Het vergt enkele hoofdstukken de tijd om door de vele herhalingen en opsommingen het verhaal te blijven volgen, maar eens die klik is gemaakt, dompelt de schrijfster je onder in het sombere maar heel beklijvende bestaan van het hoofdpersonage. Toegegeven, als je een korte samenvatting van het verhaal maakt, heb je niet veel gebeurtenissen die je kunnen helpen om de inhoud te stofferen. Verwacht dus niet dat je tijdens het lezen van de ene spannende sequentie naar de andere wordt geleid. Maar wat Roele doet, doet ze goed (en vergeet daarbij niet dat ze met haar jeugdige leeftijd nog heel wat groeimarge heeft). Ze laat de informatie met mondjesmaat doorheen het plot tot bij de lezer sijpelen en houdt ten allen tijde het verhaal gehuld in een waas van mysterie. Het eigenlijke plot voelt meer aan als een heel charmante inleiding (of verleiding zo je wil) om de hele reeks te blijven volgen, dan een op zich staand gegeven. Het valt dan ook aan te raden om deze eerste telg uit het komende vierluik ook als dusdanig te beschouwen wanneer je het boek aan een leesbeurt onderwerpt.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories