Nodig van Joelle Charbonneau

N

Noodzakelijk? Onontbeerlijk? Vereist? Essentieel? Geboden? Onmisbaar? Wat heb je nodig? Realiseer je wel… niets is voor niets… Er is een groot verschil tussen iets graag willen en iets echt nodig hebben… Er is een social medium, nieuw en hip, je kunt je erbij aansluiten. Je hoeft maar één vraag te beantwoorden: Wat heb je NODIG? Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen?

Eén voor één sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG. Om toegang te krijgen moeten ze een op het oog eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen?

Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen.

De leeservaring van Liana

De Amerikaanse Joelle Charbonneau werd in de lage landen bekend met haar Test-trilogie. Later kwam dan haar eerste standalone uit in het Nederlands die draait rond sociale media, een thema dat niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. De achterflap trok dan ook meteen mijn aandacht en ik kon niet wachten om in het boek te duiken.

Het boek schept een akelige situatie waardoor je beseft hoe materialistisch we tegenwoordig geworden zijn en wat we allemaal zouden doen om die ene computer, die ene Iphone of dat ene gadget te krijgen waar we al zo lang van dromen. We willen alsmaar meer en meer: het is nooit genoeg. Joelle zorgt ervoor dat je de gevaren van sociale media beter leert beseffen en ook toont ze aan hoe snel een platform groot kan worden.

Naast het feit dat Nodig een verhaal is waardoor je gewaarschuwd wordt voor sociale media, is het ook een spannende thriller over onschuldige daden met grote gevolgen. Het verhaaltempo begint relatief langzaam, maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer verrassingen er opduiken en hoe spannender het geheel wordt. Het midden is dan ook een hoogtepunt in het spanningsveld, terwijl het einde eerder overhaast lijkt. De uiteindelijke climax overkwam me wat onverwacht. Het laatste hoofdstuk is wel nogal vaag: de opzet wekt de indruk alsof er nog een vervolg zou kunnen geschreven worden, maar ik geloof niet dat dat het plan is.

Wat wel opgemerkt moet worden, is dat de personages van een betere uitwerking konden voorzien worden. Alhoewel sommige achtergrondverhalen van de personages interessant zijn, missen heel wat karakters een echte persoonlijkheid. Mede omdat de personages regelmatig onlogische keuzes maken, voel je niet echt mee met hun rol in het verhaal. Er zijn simpelweg té veel personages: wat minder personages en een betere uitwerking waren wellicht beter geweest. In het boek wordt ook regelmatig van perspectief gewisseld, wat in het begin wat wennen is, maar uiteindelijk een handig instrument blijkt om het verhaal gestructureerd aan te brengen.

Nodig is een spannende psychologische YA-thriller die de gevaren van sociale media blootlegt.
Daarnaast heeft Joelle Charbonneau een fijne schrijfstijl waardoor het boek erg vlot leest.De uitwerking van de personages had echter wel beter gekund.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories