Day Dreamer van Luna van Roosen

D

Openbloeien doe je niet in de schaduw

”Dit is mijn verhaal, mijn eigen sprookjesachtige vertelling over een droomprins die verliefd wordt op een draak van een stiefzus. Een verhaal dat zo verkeerd loopt dat geen enkele pen ter wereld in staat is om het te herschrijven.”

Lora’s aankomst stond niet in de sterren geschreven. Het stond ook niet in theebladeren, of in een van de boeken in de bibliotheek. Maar toch staat ze op een nacht aan de kasteelpoort met haar hond Henry die haar daarheen heeft geleid. Het kasteel herbergt een geheim dat iedereen in zijn grip houdt. Ook bij Lora begint het muiltje al snel te knellen.

Is zij door haar komst echter in staat om tussen al de doornen ook rozen te doen bloeien?

Day Dreamer is het eerste deel uit een tweeluik. Het tweede en laatste deel Night Thinker verschijnt in het voorjaar van 2020.

Een veelbelovend debuut met een volwassen schrijfstijl

Luna Van Roosen werd voor haar debuut onder de vleugels genomen van de piepjonge uitgeverij Hamley Books. Meteen een goede zet, want in haar korte bestaan heeft de uitgeverij al naam en faam gemaakt met hun wondermooie en uiterst verzorgde hardcover uitgaves. Het eindproduct ziet er dan ook betoverend uit en zal in elke etalage weten te schitteren. De coverafbeelding is trouwens uiterst goed gekozen, want het geeft meteen een correcte sfeersetting van het verhaal weer.

Het verhaal, dat verteld wordt vanuit het standpunt van het hoofdpersonage Lora, vangt aan met een korte situatieschets, waarbij we het nieuw samengesteld gezin van haar en haar moeder minimaal leren kennen en meteen duidelijk wordt gemaakt dat zij en haar nieuwbakken stiefzus een problematische relatie hebben.  Veel verdere diepgang wordt niet voorzien vooraleer we overgaan tot de eigenlijk verhaallijn, maar dat is ook niet nodig, gezien dit een eerder stereotypische sprookjessetting betreft.

Overal in het boek zijn de oerklassieke sprookjeselementen aanwezig, van een kasteel, tot het verdwalen in het woud, een element van mysterie en kwaadaardigheid en ga zo maar door. De schrijfster houdt doorheen het verhaal telkens het midden tussen een sprookje en een voldragen young adult thriller/roman. Ze lijkt echter op geen enkel moment de keuze te kunnen maken tussen twee en dat is echt wel een gemis. Want voor een sprookje zijn bepaalde insteken dan weer te uitgewerkt of misschien wel modern, terwijl andere voor een young adultverhaal dan weer te onderbelicht of te weinig uitgewerkt zijn.

De personages in het boek hebben dan wel net voldoende diepgang, maar kennen weinig tot geen evolutie doorheen het verhaal en de echte opkikker voor het verhaaltempo komt pas helemaal op het einde van het boek. Daardoor krijg je soms als lezer het gevoel dat de gebeurtenissen maar wat voort kabbelen. Opnieuw komt hier de discussie naar voor of het nu gaat om een young adult thriller/roman of echt wel een sprookje, want de keuzes die de hoofdpersonages maken en zich schijnbaar onverschillig bij neerleggen zijn uiterst onrealistisch. En terwijl een sprookje met dergelijke opzet nog wegkomt, is dat voor een kritischer young adultpubliek al heel wat minder het geval.

Dit gezegd zijnde moeten we toch stellen dat de schrijfster ongetwijfeld over bakken talent beschikt, want haar schrijfstijl is voor een jong iemand als zij, best wel volwassen. Ze pent haar verhaallijn heel erg beeldend neer en kiest vaak originele vergelijkingen om een emotie of gevoel in beeld te brengen. Je merkt aan het eindresultaat dat er heel wat kwaliteit en kunde in haar schuilt, maar in haar jeugdig enthousiasme is de verhaallijn net wat te onrealistisch en repetitief opgebouwd om een perfecte score te behalen. Nu de eerste verhaalgegevens in dit eerste deel naar voor werden geschoven en de eerste vraagtekens van het bord werden geveegd, kijken we vol verlangen uit naar het tweede deel in de reeks.

Boekgegevens :

  • Uitgeverij : Hamley Books
  • Aantal pagina’s : 265
  • ISBN : 9789082986396

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories