Ravenburcht van Ina De Man

R

Als Kaat hoort dat ze haar zomervakantie op de paardenstoeterij van haar oom en tante door moet brengen, is ze daar niet blij mee. Veel liever was ze met haar ouders meegegaan op hun expeditie naar het Midden-Oosten. Maar als ze voor het eerst de spookachtige burcht ziet die vlakbij de boerderij ligt, wordt ze nieuwsgierig. Als ze met haar nichtje Eva niet ver van de burcht het lichaam van een jonge man ontdekt en een geheim document over de burcht vindt, weet Kaat dat haar vakantie avontuurlijker zal worden dan verwacht.

Kaat en Eva gaan op onderzoek uit. Wat huist er in de geheimzinnige burcht, waarvan alleen de toren nog intact is? Een spook, of is er meer aan de hand? Al snel beseffen de meisjes dat ze in een gevaarlijke situatie zijn beland. Alleen vindingrijkheid en koelbloedigheid kan hen hieruit redden. Lukt het hen het geheim van de burcht te ontsluieren?

De Mening van Jeroen

Bij jeugdboeken heb je heel wat diverse genres, van non-fictie tot de gekste verzonnen gebeurtenissen. Veelal wordt dan gedacht aan exotische avonturen of magische fantasy-verhalen, maar een spannend verhaal kan in vele vormen en maten voorkomen. Ina De Man schreef in de vroege jaren negentig een jeugdavontuur over twee jonge tieners in een setting die wat heen en weer kaatst tussen historische feiten en fictie.

Ondertussen zijn de tijden natuurlijk wat veranderd en bleken niet alle details in de verhaallijn modern genoeg om op vandaag het beoogde doelpubliek voldoende te kunnen bekoren. De auteur ging dan ook aan de slag om haar verhaal te moderniseren en Ravenburcht was daarvan het uiteindelijke resultaat.

De Man koos voor twee jonge vrouwelijke hoofdpersonages, wat op zich al een verfrissend insteek is. Al te vaak wordt de held als stoere tienerjongen aangevoerd. Daarnaast koos ze er ook voor het geheel te laten afspelen in Belgiƫ, meer bepaald in West-Vlaanderen, een land en streek dat toch niet meteen een grote trekpleister is voor liefhebbers van kastelen en toch is dit de opzet van dit avontuur. Doorspekt met een mengelmoes aan bekende echte en pseudo-bekende verzonnen figuren brengt ze aanvankelijk een relatief eenvoudige spanningsboog. Pas vanaf de tweede helft van het boek kiest ze ervoor om het plot wat aan te dikken met een tweede verhaallijn die met de eerste gelijke tred houdt.

Bij momenten lijkt het alsof de auteur wat te beschrijvend wil zijn wanneer we voor de zoveelste keer de vogeltjes horen fluiten of de wondermooie natuur en het platteland aanschouwen, maar nergens is het echt storend. Je voelt voornamelijk dat het verhaal geschreven is in een tijd toen alles wat gemoedelijker verliep en vooral toen de grote namen van de jeugdliteratuur met hun authentieke schrijfstijl het mooie weer uitmaakten. Voor mijn generatiegenoten zal het geheel doen denken aan schrijfsels van Thea Beckman, Tonke Dragt of Jan Terlouw. Het verhaal is uiterst onschuldig opgebouwd en draagt een aantal klassieke waarden en normen hoog in het vaandel. Voor jonge tienerlezers zal dit hoegenaamd geen beletsel zijn, maar voor een iets ouder publiek van pakweg 13 jaar voelt het geheel helaas wat onrealistisch aan.

Ravenburcht is een netjes gestructureerd jeugdboek dat heel voorbeeldig de regeltjes van de kunst volgt en alle losse eindjes tegen de laatste bladzijde heeft weggewerkt. Het leest lekker weg en is in aangename korte hoofdstukken opgedeeld, wat de leesbeurt zeker ten goede komt. Ina De Man scoort met haar boek dan ook meer dan voldoende, maar om echt hoge ogen te gooien, mocht ze best wel wat meer risico nemen en al was het maar een klein beetje buiten de lijntjes durven kleuren.

Ben je op zoek naar een politiek correct verhaal met een vleugje mystiek en een snufje historische fictie, dan zal Ravenburcht helemaal je ding zijn.

Boekgegevens :

  • Titel : Ravenburcht
  • Auteur : Ina De Man
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967532

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories