Door de Bodem van het Heelal van Yorick Goldewijk

D

Dexters ouders staan van de ene op de andere dag stil en bewegen niet meer: ze lijken versteend en bevroren in de tijd. Al snel ontdekken Dexter en zijn zusje dat de oplossing van dit raadsel in de ruimte moet worden gezocht.

In het opgelapte ruimteschip Billy Extra Plankgas gaan ze op zoek naar de oorzaak van dit vreemde fenomeen. Terwijl de Melkweg steeds verder vastvriest in de tijd, belanden ze in een avontuur dat leidt naar een van de grootste geheimen van het heelal.

Bizarre planeten en changrijnige aliens, beeldschone ruimteheksen en schietgrage tijdpiraten, het komt allemaal voorbij in deze letterlijke race tegen de klok!

De Mening van Jeroen

Yorick Goldewijk wist ons goed een jaar geleden enorm te verrassen met zijn debuut. In samenwerking met illustrator Kees de Boer maakte hij een onnavolgbaar jeugdboek dat druipt van de fantasie. Ondertussen zijn wel al weer een jaartje verder en mochten we niet zo lang geleden het tweede deel in zijn reeks rond De Billy Extra Plankgas onder de loep nemen. En wat blijkt? Goldewijk nam de succesformule van zijn eerste deel en maakte een vervolg dat zeker niet moet onderdoen voor het origineel.

Om het zijn lezers makkelijk te maken, heeft de auteur in het eerste hoofdstuk een luikje voorzien waarin alle belangrijke personages nog eens worden voorgesteld. Een leuk extraatje, zeker als het al enige tijd geleden is dat je deel één kon lezen. Maar eerlijk is eerlijk, enerzijds was het eerste deel zo onvergetelijk dat je als lezer niet echt nood hebt aan die voorstelling en anderzijds is “Door de bodem van het heelal” niet vlot te lezen zonder kennis van zijn voorganger.

Goldewijk nam de wereld die we kennen van zijn debuut en bouwde gewoon verder aan wat ongetwijfeld nog vele verhalen in de reeks kunnen worden. Het boek zit ook dit keer weer boordevol met grappige fantasietjes, geinig absurdisme en gewoon zalige gekkigheid. Maar wat het geheel echt bijzonder maakt, is dat al die ‘verzinnelingen’ (om het met de woorden van Wimm te zeggen) nooit afbreuk doen aan de spanningsboog van het verhaal of het leestempo onderuit halen. Ze zorgen meer dan eens voor een brede glimlach bij de lezer en tonen hoe vrolijk de fantasie van een kind kan zijn. Het geheel wordt dan ook nog eens ondersteund door de leuke zwart-wit tekeningen van Kees de Boer die perfect de sfeer van het verhaal in diverse illustraties weet te vatten.

De schrijver hanteert een heel toegankelijke schrijfstijl en een taalgebruik dat perfect leesbaar is voor kinderen vanaf 8 jaar. Jonger kan natuurlijk ook, al is het dan waarschijnlijk wat leuker als het boekje voorgelezen wordt. Pret gegarandeerd voor zowel de kleine luisteraar als de grote voorlezer. In “Door de bodem van het heelal” had de auteur net wat meer te vertellen dan in zijn debuut, want het boek loopt vlotjes over de 200 pagina’s heen. Dankzij de korte hoofdstukken en regelmatig voorkomende illustraties is dit echter hoegenaam geen beletsel.

Na de ijzersterke prestatie van Billy Extra Plankgas, waren mijn verwachtingen voor dit tweede deel torenhoog. Die verwachtingen werden echter stuk voor stuk ingelost en meer zelfs. Goldewijk heeft een succesformule te pakken en weet perfect hoe hij zijn leespubliek ten volle kan plezieren en onderdompelen in de ruimte-avonturen van Dexter en zijn vrienden. Een perfecte score over heel de lijn! Laat ons hopen dat de schrijver nog heel wat van deze verhalen uit zijn vlotte pen laat vloeien.

Boekgegevens :

  • Titel : Door de bodem van het heelal
  • Reeks : Billy Extra Plankgas
  • Auteur : Yorick Goldewijk
  • Illustraties : Kees de Boer
  • Uitgeverij : Ploegsma
  • ISBN : 9789021680606

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories